Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. Φοβάται ο Γιάνης το θεριό και το θεριό τον Γιάνη ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ ΓΙΑ ΣΟΪΜΠΛΕ-ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Στη φωλιά του «λύκου» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσέρχεται σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης. Με το κλίμα, που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα, να είναι ιδιαιτέρως βαρύ, ο κ. Βαρουφάκης προέβη δημοσίως -μέσω της γερμανικής τηλεόρασης- σε μία επίθεση φιλίας προς τη Γερμανία, τονίζοντας ότι η Καγκελαρία θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα.
 Ο κ. Βαρουφάκης συναντά τον κ. Σόιμπλε στη γερμανική πρωτεύουσα, τον τελευταίο του, προσώρας, σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας προκειμένου να πείσει τον άκαμπτο Γερμανό, φανατικό θιασωτή της λιτότητας, ότι δεν σχοινοβατεί
Ο υπουργός Οικονομικών συναντά τον κ. Σόιμπλε στη γερμανική πρωτεύουσα, τον τελευταίο του, προσώρας, σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας προκειμένου να πείσει τον άκαμπτο Γερμανό, φανατικό θιασωτή της λιτότητας, ότι δεν σχοινοβατεί, ρίχνοντας παράλληλα στο τραπέζι τις ιδέες που ήδη έχουν προσκρούσει στα «τείχη» της Φρανκφούρτης. Το ραντεβού πραγματοποιείται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάζει στον πάγο τα ελληνικά ομόλογα και ο διεθνής οικονομικός Τύπος κρούει το καμπανάκι για πιστωτική ασφυξία έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Παραμονή της συνάντησης Βαρουφάκη - Σόιμπλε, καθώς και της συνεδρίασης του Euro Working Group, η οποία ενδεχομένως να προετοιμάσει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, γερμανικό έγγραφο που διέρρευσε στο Reuters εμφανίζει άλλωστε τη γερμανική πλευρά να απορρίπτει κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα. «Iδιωτικοποιήσεις, απολύσεις στο δημόσιο, και αποπληρωμή του χρέους», οι βασικοί άξονες της «γραμμής Βερολίνου»
Ο κ. Σόιμπλε δεν θα πει «nein» στις τομές που θέλει να επιφέρει η νέα κυβέρνηση στον κρατικό τομέα, ωστόσο θα αποσαφηνίσει τη «γραμμή Βερολίνου» για την απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. «Οι συμφωνίες υπαγορεύουν στην Ελλάδα σαφείς υποχρεώσεις: ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις στο δημόσιο, και αποπληρωμή του χρέους», διαρρέουν οι Γερμανοί που εμφανίζονται παράλληλα αμετακίνητοι από την αρχική τους θέση για τη μη κατάργηση της Τρόικας που ζητεί μετ΄επιτάσεως η ελληνική κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι τα χαμόγελα, οι πομφόλυγες και τα φληναφήματα τελειώνουν και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς παίζεται η τύχη της χώρας. Μια πολιτική διελκυστίνδα με φόντο την εύθραυστη οικονομία φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη με αβέβαιη κατάληξη...
 Η επίθεση φιλίας και η προειδοποίηση του «φίλου» Σουλτς Άλλη μία προειδοποίηση ήρθε από τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος διεμήνυσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Μόνο υπ' αυτή την προϋπόθεση θα μπορούμε να μιλήσουμε για το εάν εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε παραχωρήσεις προς την Αθήνα». «Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων» η προειδοποίηση του «φίλου» Σουλτς«Αν η Ελλάδα αλλάξει τις συμφωνίες μονομερώς, η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τις τηρήσει», δηλώνει ο κ. Σουλτς στην «Handelsblatt», προσθέτοντας ότι έτσι «δεν θα πηγαίνει χρήμα στην Ελλάδα και το κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί». Εν μέσω των έντονων πιέσεων, ο Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε να δηλώσει ότι: «Είμαι σίγουρος ότι ο Σόιμπλε, η κυρία Μέρκελ και όλοι στη Γερμανία θα δείξουν αλληλεγγύη». «Δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας ή της Ελλάδας να επιδεινωθεί η κατάσταση» πρόσθεσε ο ίδιος. Να σημειωθεί τέλος ότι ο υπουργός Οικονομικών θα συναντήσει επίσης τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας Γεργκ Άσμουσεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου