Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΓΙΑΝΝΗΣ. Βαρουφάκης: Αλλάξαμε σελίδα "ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ"

Για αλλαγή σελίδας της Ελλάδας και απεγκλωβισμό από το ασφυκτικό πλαίσιο της 28ης Φεβρουαρίου, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις έτσι ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη. Διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και ταυτόχρονα να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη. Να πεις όχι όταν σου πουν κάτι που δεν είναι σωστό. «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Να μπούμε όρθιοι και όχι σκυφτοί σε αυτή τη διαπραγμάτευση»Η προσπάθεια εγκλωβισμού της κυβέρνησης στις προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Καταφέραμε να συνδυάσουμε τον σεβασμό για τους κανόνες με το σεβασμό για τη Δημοκρατία. Να μπούμε όρθιοι και όχι σκυφτοί σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Τη συνδυάσαμε με μία επιδέξια στρατηγική. Η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα σε μία διαφορετική κατεύθυνση. «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς», είπε και υπογράμμισε:
«Όταν τελειώσει αυτή η συνέντευξη εμείς θα καταπιεστούμε ώστε να συντάξουμε τον κατάλογο». «Η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω», διεμήνυσε, τονίζοντας ότι είναι ένα Σαββατοκύριακο χαράς και δημιουργίας. «Αφήνουμε πίσω μας το Μνημόνιο και γινόμαστε συν-συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά και το ασφυκτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3% φέτος. «Υπάρχει ένας άλλος όρος, πρωτογενές πλεόνασμα για τις επόμενες χρονιές που να συνάδει με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεσμευτήκαμε να κάνουμε και κάποιες δεσμεύσεις.
Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα διαταράξουμε την ισορροπία». «Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από την απομόνωση των Eurogroup των τελευταίων ετών. Επειδή διανοηθήκαμε τη ρήξη και δεν μπλοφάραμε, δημιουργήσαμε ερείσματα σε όλη την Ευρώπη», είπε, τονίζοντας πως από τον Ιούλιο, «θα βάλουμε μπροστά για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας». «Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην επιστολή που έστειλε η ελληνική πλευρά και της απόφασης που ελήφθη απόψε»Σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσουν τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο υπουργός είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τέσσερα χρόνια, η συμφωνία για τέσσερις μήνες, αλλά σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως για τα κόκκινα δάνεια) δεν έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα ελλείμματα, αλλά να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην επιστολή που έστειλε η ελληνική πλευρά και της απόφασης που ελήφθη απόψε. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τη ρευστότητα των τραπεζών, επικαλούμενος και τη σαφή αναφορά στην απόφαση του Eurogroup για τη διάθεση των 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
 Για τα βασικά σημεία που θα περιλαμβάνει η λίστα που θα παραδώσει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, καλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να έρθουν σε επαφή με την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να μπουν σε αυτή τη λίστα. «Θα πάρουμε και τις απόψεις των θεσμών, γιατί και εκείνοι έχουν ιδέες. Αλλά εμείς θα γράψουμε τη λίστα. Και μετά -εκεί είναι η μεγάλη μας αγωνία- να υλοποιήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε. Σε ερώτηση για το ποια είναι η διαφορά με τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε: «εμείς δεν έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε τις συντάξεις, να αυξήσουμε τον ΦΠΑ και εμείς θα είμαστε οι συν-συγγραφείς των μεταρρυθυμίσεων. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι εμείς δεν έχουμε υπογράψει το παλιό πρόγραμμα». Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη και αποφασισμένη να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Απέφυγε όμως να πει συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος της φοροδιαφυγής. Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν είναι γενικώς αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου