Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. Δύσκολο μπρα ντε φερ Τσίπρα με τον αγριεμένο Ντάισελμπλουμ...

Το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα στον πρόεδρο του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας και ο Τόμας Βάιζερ, πρόεδρος της ομάδας των τεχνοκρατών συμβούλων των υπουργών, έρχονται σήμερα στην Αθήνα για να ακούσουν το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και να μεταφέρουν το κλίμα στους υπουργούς όλης της Ευρώπης αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς.
 Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Άμστερνταμ. Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει». Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», έκρινε ο επικεφαλής του Eurogroup
. Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός πολιτικός θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, και θα δει στην Αθήνα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, και τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με tovima.gr, όσα ακούσει και όσα θα μεταφέρει στην Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορεί να αποτελέσουν τη βάση μιας γρήγορης συμφωνίας χωρίς την τρόικα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της συνάντησης έχει προηγηθεί συστηματική εργασία από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου το «πρόγραμμα γέφυρα» που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης να κινείται μέσα στο πλαίσιο της οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και το κυριότερο να είναι ρεαλιστικό και αξιόπιστο. Κατά τις πληροφορίες στο σχέδιο Βαρουφάκη θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου με συγκεκριμένα, απτά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
 Μάλιστα θα υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά είναι καλά προετοιμασμένη για μια ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Ντάισελπλουμ ο οποίος εκπροσωπεί τους υπουργούς της ευρωζώνης και τον Βίζερ ο οποίος γνωρίζει άριστα την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Στον κ. Βαρουφάκη έχει προταθεί ως «λύση κλειδί» κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια και επιστροφής των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαίους σε «ήρεμα νερά», η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό το σχήμα δικαιολογεί την αναφορά του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα για «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις».
 Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συζητήσεις προετοιμασίας των λεπτών αυτών συναντήσεων υπογραμμίζουν ότι αν τα μέτρα αυτά ενταχθούν στο σχέδιο, τότε τα έσοδα που προστίθενται στα δημόσια ταμεία και οι πόροι που εξοικονομούνται στο ασφαλιστικό σύστημα, λύνουν επί της ουσίας το δημοσιονομικό πρόβλημα. Μάλιστα προσθέτουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει και κάποια δράσεις από το πακέτο μέτρων κοινωνικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει. Το πρόβλημα σε όλες τις συζητήσεις είναι οι δηλώσεις των υπουργών, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, για την πρόθεση τους να ακυρώσουν μεταρρυθμίσεις όπως ο διαγωνισμός για τη «μικρή ΔΕΗ» ή το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που αποτελούν μέρος της συμφωνίας της Ελλάδας για να πάρει τα δάνεια των προηγούμενων ετών. Από την Πέμπτη ήδη έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, να κατευναστούν τα πνεύματα και οι θέσεις για την οικονομία να διατυπώνονται από τον αντιπρόεδρο κ. Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη. Πριν καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τη νίκη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου οι προβολείς της δημοσιότητας παραμένουν «καρφωμένοι» στην Αθήνα, και σύμφωνα με tovima.gr οι ευρωπαίοι που παρακολουθούν προσεκτικά όλες τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το πρόγραμμα.
 Με την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ αρχίζει η διαβούλευση με τους εταίρους μας που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας οικονομίας στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης. Την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ομόλογό του Τζορτζ Οσμπορν με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, ο Υπουργός θα έχει και συνάντηση με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι του Λονδίνου. Το απόγευμα της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, καθώς και τον Υπουργό Οικονομίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Μανουέλ Μακρόν, ο οποίος μόλις ανακοίνωσε επισήμως πως θεωρεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι «εύλογη» (legitimate). Το πρωί της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Πιέρ Παντοάν όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της ευρωζωνικής μακροοικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου