Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Εκλογές 2015: πώς οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα, «σφαγή» στα κόμματα

Στους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής, που αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της εκλογικής βάσης, καθώς φτάνει το 19%, στρέφουν το ενδιαφέρον τους τα κόμματα. Η προσέλκυση αυτού του τμήματος των ψηφοφόρων από τους πολιτικούς αρχηγούς θα κρίνει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Στους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής, που αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της εκλογικής βάσης, καθώς φτάνει το 19%
 (σύμφωνα με την έρευνα της GPO για το Mega), στρέφουν το ενδιαφέρον τους τα κόμματα σε αυτήν την τελευταία προεκλογική εβδομάδα.
Από αυτό το 19%, το 11,5% δηλώνει ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ το υπόλοιπο 7,5% δηλώνει ότι είναι λίγο – καθόλου σίγουρος/η για την επιλογή που έχει ήδη κάνει στις εκλογές 2015. Χαρακτηριστικό της ρευστής κατάστασης, που παραμένει αν και οι κάλπες απέχουν μόλις λίγα 24ωρα, είναι το γεγονός ότι το 9,5% των ψηφοφόρων τους (δηλαδή ο ένας στους δέκα) δηλώνει, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ότι θα αποφασίσει το κόμμα που θα επιλέξει την τελευταία ημέρα. Είναι σαφές ότι πολλά, αν όχι όλα, θα παιχθούν τις επόμενες ημέρες, όπου και θα κριθεί όχι μόνο η εκλογική πρωτιά αλλά το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα η διαφορά, αλλά και το ποιος θα καταλάβει την τρίτη θέση και ποιοι δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.
 Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνονται και από τις κυλιόμενες έρευνες που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς των κομμάτων, είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την προσέλκυση αυτού του τμήματος των ψηφοφόρων, η προσέλευση των οποίων είναι από όλο το πολιτικό φάσμα. Ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει τη μάχη των μεγάλων συγκεντρώσεων, καθώς αύριο θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη (παρουσία του κ. Κ. Καραμανλή) και την Παρασκευή θα «κλείσει» την προεκλογική του καμπάνια με ομιλία στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος.
 Ταυτόχρονα, θα κλιμακωθεί και η διαφημιστική καμπάνια της ΝΔ, ενώ ο πρωθυπουργός περιμένει πολλά και από τις παρεμβάσεις των προβεβλημένων στελεχών της ΝΔ, που ξεκίνησαν ήδη από χθες. Στόχος της ΝΔ είναι να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, κάτι που εάν συμβεί θα οδηγήσει και στον σαφή περιορισμό των διαρροών προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε επίπεδο στρατηγικής θα αναδείξει τις διαφορές της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «πόλεμο μεταξύ δύο κόσμων» και θα θέσει το δίλημμα ή προωθούνται άμεσα οι μεταρρυθμίσεις ή η χώρα γυρνά πίσω στα Μνημόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου