Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Η νέα ψυχρολουσία από την τρόικα οδηγεί πιο κοντά σε παράταση του τρέχοντος μνημονίου

Παρά το κλίμα που δημιουργεί το αίτημα των εκπροσώπων των δανειστών για πιο ρητές δεσμεύσεις, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει κάποιου είδους συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα news247 Δεκέμβριος 03 2014 10:0
Της Βίκυς Σαμαρά
 Η απόφαση της τρόικας να υψώσει κι εκείνη με τη σειρά της τους τόνους μετά το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πέταξε το μπαλάκι στους δανειστές αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνοντας ότι επιθυμεί συμφωνία αλλά δεν μπορεί να δεχθεί άλλες παράλογες απαιτήσεις, τεντώνει κι άλλο το σκοινί της διαπραγμάτευσης. Η συζήτηση οδηγείται εκ των πραγμάτων σε παράταση του τρέχοντος μνημονίου για διάστημα μερικών μηνών, εφόσον χαθεί το ορόσημο του Eurogroup της Δευτέρας.
 Η κυβέρνηση αξιολογεί το e mail της τρόικας και εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για σύγκλιση μέχρι τότε- άγνωστο όμως με ποιο ακριβώς περιεχόμενο, ενώ φυσικά τα όποια μέτρα συμφωνηθούν θα παρουσιαστούν ως αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης, πιέσεων και κατάληξης της συζήτησης στην κόψη του ξυραφιού ώστε να περάσουν πιο εύκολα στη Βουλή και την κοινωνία. Η όποια συμφωνία όμως δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει σε πρώτη φάση μία μικρή παράταση, κάτι που όλα δείχνουν ότι επιθυμεί η πλευρά των δανειστών.
 Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μόλις έφθασε το e mail της τρόικας έσπευσε στο υπουργείο όπου δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ ταυτόχρονα ο κ.Σαμαράς πήγαινε στο Μαξίμου. Πέραν της ενόχλησης για τη διαρροή της απάντησης των εκπροσώπων των πιστωτών και των δηλώσεων της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη ότι “η διαπραγμάτευση δε γίνεται στον αέρα” και του Χρήστου Πρωτόπαππα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που απέδωσε τη στάση της τρόικας στο γεγονός ότι “προβάλλαμε ισχυρές αντιστάσεις”, η πρώτη αντίδραση της ελληνικής πλευράς κρύβει αγωνία, ανησυχία και αμηχανία.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ερμηνεύουν φυσικά το αίτημα της τρόικας για πιο ρητές δεσμεύσεις και περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στα δημοσιονομικά ως απάντηση στη χθεσινή ομιλία του κ.Σαμαρά στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Εν αναμονή της διαμόρφωσης της ανταπάντησης της Αθήνας, διαβεβαιώνεται πάντως από κυβερνητικής πλευράς πως το “όχι” σε αλλαγή της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, σε αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και σε περικοπές μισθών και συντάξεων ισχύει
 Το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση όμως είναι ότι έχει ήδη ορίσει ως τελικές τις προτάσεις που έστειλε και φυσικά όπως έδειξε και η χθεσινή τοποθέτηση του κ.Σαμαρά δεν επιθυμεί να προσδιορίσει αυτή τη στιγμή περισσότερα μέτρα για την περίπτωση που οι δημοσιονομικές προβλέψεις πέσουν έξω. Όσο όμως δεν υπάρχει συμφωνία, τίποτε δεν είναι χαραγμένο σε πέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου