Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΥΓΕΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Ανδρική γονιμότητα!...Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Ανδρική γονιμότητα και ποιότητα σπέρματος Η διαδικασία παραγωγής σπέρματος υψηλής ποιότητας, κατάλληλο για γονιμοποίηση, απαιτεί πολλά βήματα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό δείχνει πως ο μεταγραφικός παράγοντας p73 είναι πολύ σημαντικός, γιατί προάγει τη ρύθμιση των συνδέσεων ανάμεσα στα αναπτυσσόμενα σπερματοζωάρια και τα υποστηρικτικά τους κύτταρα. Η οικογένεια των μεταγραφικών παραγόντων p53 έχει μια αρχέγονη λειτουργία, η οποία διατηρείται ακόμα και με τα από πολλά χρόνια εξέλιξης και ρυθμίζει την προστασία των αναπαραγωγικών κύτταρων. Στα θηλαστικά για παράδειγμα, ο p63 προάγει το θάνατο των σπερματοζωαρίων και των ωαρίων που έχουν υποστεί βλάβη στο DNA τους.
Παράλληλα, έχει βρεθεί ότι τα θηλυκά ποντίκια στα οποία έλειπε ο p73 ήταν υπογόνιμα, εξαιτίας της ανεπαρκούς ανάπτυξης των ωαρίων, ενώ τα αρσενικά ποντίκια που δεν είχαν τον παράγοντα p73 ήταν επίσης υπογόνιμα αλλά ο λόγος δεν είναι γνωστός. Για την αναζήτησή του, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τους όρχεις αρουραίων που είχαν ανεπάρκεια του παράγοντα p73. Η ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων λαμβάνει χώρα στα στρώματα των επιθηλιακών σπερματικών σωληναρίων που βρίσκονται στους όρχεις.
 Η διαδικασία προάγεται και συντονίζεται από τα κύτταρα Sertoli, τα οποία επικάθονται στη βασική μεμβράνη των σπερματικών σωληναρίων και μέσω των στενών συνάψεων που δημιουργούν στο επιθήλιο, εσωκλείουν τα αναπτυσσόμενα σπερματοζωάρια σε κάθε στάδιο της εξέλιξης τους, καθοδηγώντας τη διαφοροποίηση τους, αλλά και τη μετακίνηση τους προς την επιφάνεια, όταν πλέον απελευθερωθούν ως ώριμα σπερματοζωάρια. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα αναπτυσσόμενα σπερματοζωάρια που δεν είχαν το μεταγραφικό παράγοντα p73 αποκολλούνταν πρόωρα από το επιθήλιο και πέθαιναν
 Παράλληλα, τα κύτταρα που δεν έφεραν τον μεταγραφικό παράγοντα είχαν διαταραχές στην έκφραση πολλών πρωτεϊνών που ρυθμίζουν τις συνδέσεις ανάμεσα στα αναπτυσσόμενα σπερματοζωάρια και τα υποστηρικτικά κύτταρα Sertoli, τα οποία τα προστατεύουν από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και τις τοξίνες που κυκλοφορούν στο αίμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης λοιπόν, δείχνουν πόσο σημαντική για την ανδρική γονιμοποίηση είναι η ρύθμιση της λειτουργίας που επιτρέπει την ωρίμανση των σπερματοζωαρίων. Στην παρούσα φάση, η ερευνητική ομάδα εξετάζει εάν οι μεταλλάξεις του p73 μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη αναπαραγωγική ικανότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου