Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΗ. Σομαλία: Παραδόθηκε ισλαμιστής ηγέτης επικηρυγμένος με τρία εκατ. δολάρια!!...

Σομαλία: Παραδόθηκε ισλαμιστής ηγέτης επικηρυγμένος με τρία εκατ. δολάριαΕνας από τους ηγέτες της εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ, επικηρυγμένος για τρία εκατ. δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παραδόθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής Γκέντο της Σομαλίας, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων. Η παράδοση του Ζακάριγια Αχμέντ Ισμαήλ Χερσί έρχεται τρεις μήνες μετά τον θάνατο του αρχηγού της οργάνωσης Αμπντί Γκοντάν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή.
 Το 2012 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προσφέρει τρία εκατ. δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του. Αξιωματούχος των σομαλικών υπηρεσιών πληροφοριών τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press δήλωσε ότι η παράδοση ενδέχεται να οφείλεται σε διαμάχη με μέλη της Αλ-Σαμπάμπ πιστά στον αρχηγό της που σκοτώθηκε στην αεροπορική επιδρομή.
 Ο Χερσί είχε έλθει σε σύγκρουση πέρυσι με τον Αμπντί Γκοντάν και έκτοτε διέφευγε, ωστόσο παρέμενε ισχυρή μορφή στους κόλπους της ισλαμιστικής οργάνωσης. Νέος ηγέτης της Αλ-Σαμπάμπ έχει οριστεί ο Αχμάντ Ουμάερ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης (AU) που εκδίωξε τους μαχητές της Αλ-Σαμπάμ από την πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, και άλλες πόλεις. Η συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα οργάνωση επιδιώκει την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ σομαλικής κυβέρνησης και επιτίθεται κατά κυβερνητικών στόχων, καθώς και εναντίον γειτονικών χωρών που έχουν διαθέσει στρατεύματα στη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου