Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ. Νομοθετική ρύθμιση για τον Ρωμανό!...

Σπουδές στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για τον Νίκο Ρωμανό κι άλλους υπόδικους κρατουμένους προανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο ίδιος εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο.
 Ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε ήδη τηλεφωνικά με τον συνήγορο του Νίκου Ρωμανού και ζήτησε να συναντήσει τους γονείς του, μια συνάντηση που δεν αποκλείεται να γίνει και εντός της ημέρας. Ο υπουργός ζήτησε συνάντηση με αντιπροσωπείες όλων των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για αυτή την πρωτοβουλία.
 Η κίνηση αυτή πάντως αναμένεται να υλοποιηθεί όταν επιστρέψει από την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να συνυπογράψει τη ρύθμιση. Η ρύθμιση θα πρέπει να έχει την υπογραφή του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου«Βέβαιως κρατούμενοι με αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν στις σπουδές τους, για αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση οταν επιστρέψει απο την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός κος Λοβέρδος, για παρακολούθηση μαθημάτων δια αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως, στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Θα εξασφαλιστουν όλες οι υποδομές, ο φοιτητης- κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά ή δια ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό,
 ο κ. Αθανασίου είπε ότι «τα δυο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά στο μάθημα της πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί».
Ο κ. Αθανασίου είπε ότι «σε περιπτώσεις εργαστηρίων που απαιτείται φυσική παρουσία, θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους». «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται το θέμα πολιτικά» Ο υπουργός Δικαιοσύνης εκανε λόγο για άγρια πολιτική εκμετάλλευση, αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ενδεχομενως άγνοια του νομικού καθεστώτος. Δηλαδή τι ζητούν απο τους δικαστές; Να παραβιάσουν το νόμο ή απο την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της δικαοσύνης; Και ο Θέος να κατέβαινε δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάσει το ισχύον καθεστώς». Εξηγώντας το ισχύον καθεστώς, διευκρίνησε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και ειναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια:
 «Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών , το οποίο δεσμεύεται, αν είναι υπόδικος, απο τη γνωμοδότηση του ανακριτή που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση, δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες». Απαντώντας σε ερώτηση ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθηματων είπε : «Το ζητούμενο ειναι να τελειώσει τις σπουδές του ή να βγεί έξω;». Τέλος, ο υπουργος Δικαιοσύνης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι, από όσο γνωρίζει, ο Νίκος Ρωμανός αυτό το διάστημα λαμβάνει υγρή τροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου