Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΣΜΟΣ. Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό!...

Το «ελληνικό ζήτημα» όπως αποκαλούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την ελληνική δημοσιονομική κρίση, αποτελεί από το 2010 ένα από τα κυρίαρχα θέματα δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος που απασχολεί την διεθνή επικαιρότητα. Βασικό στόχο αποτελεί η ανάδειξη του προβλήματος χρέους της Ελλάδας και η εφαρμογή των μέτρων ανάκαμψης. Αδιαμφισβήτητα η ανάλυση της ελληνικής οικονομίας και του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι της χώρας, αναδεικνύει παθογένειες του ελληνικού συστήματος.
Επιπροσθέτως όμως, συμβάλλει και στην αρνητική εικόνα της Ελλάδας, στο εξωτερικό. Η Ελλάδα του 2014 δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα, παρόλα αυτά αποδεικνύει την εικόνα που έχουν για την χώρας μας οι Ευρωσκεπτικιστές της Βρετανίας. Το ζήτημα της διαμόρφωσης και αναπαραγωγής στερεοτύπων αποτελεί σημείο προβληματισμού καθώς η ελληνική κρίση, παρουσιάστηκε στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπό το πρίσμα της υπεραπλούστευσης και της επιλεκτικής παρουσίασης στοιχείων.
 Άμεση συνέπεια όλων αυτών, αποτελεί η διαστρέβλωση της εικόνας που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό. Σε αυτό το σημείο προκύπτει και το εξής ερώτημα. αναρωτηθήκαμε ποια ακριβώς είναι η εικόνα της Ελλάδας του 2014 στο εξωτερικό; Σίγουρα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας παίζουν σημαντικό ρόλο στην προβολή της εικόνας μας, όμως το βασικό πρόβλημα και η λύση του δεν βρίσκεται σε αυτά, αλλά στον χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού. Μια ορθή εξωτερική πολιτική με στρατηγική και υλοποιήσιμους στόχους θα αποφέρει καρπούς.
 Σχετικά με τον πολιτισμό, τα μουσεία μας και γενικά ο χώρος της Τέχνης μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά προάγοντας την σύγχρονη ελληνική τέχνη σε συνδυασμό με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η τέχνη διαθέτει την δύναμη να ενώνει τους πολιτισμούς και αποτελεί ισχυρό εργαλείο προβολής μιας χώρας. Η βυζαντινολόγος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ έχει τονίσει το εξής: οι Έλληνες «έχασαν τη δυνατότητα-όχι της ελπίδας, την οποία έχουν εναποθέσει στους ξένους-αλλά του οράματος». Τελικά μήπως αυτό που λείπει από την Ελλάδα του 2014 είναι το όραμα; Για τα θέματα του πολιτισμού και γενικά την συμβολή του στην προώθηση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό απευθυνθήκαμε στον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
 Η Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Νίνα Διακοβασίλη, θεωρεί πως το χτες δεν θα μπορούσε να υπάρχει στο σήμερα αν δεν υπήρχε ο πολιτισμός, με την τέχνη, το λόγο και την επιστήμη. Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, αναφέται στο πολύτιμο πνευματικό έργο που ο Όμιλος έχει προσφέρει καθώς επίσης, εκφράζει την επιθυμία της να «φωτίσει» τους νέους για ένα καλύτερο κοινωνικό αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου