Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Έρχεται η “τυχερή απόδειξη” που θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους από φόρους!...

Στο κυνήγι της …«τυχερής απόδειξης» που θα τους επιστρέφει χρήματα ή θα τους μοιράζει δώρα για τις δαπάνες που πραγματοποιούν, θέλει να βάλει η κυβέρνηση τους φορολογούμενους. Με βάση τις θέσεις που παρουσίασε στην Τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να καταστήσει «λαχείο» την κάθε απόδειξη για τον φορολογούμενο, καθώς διαπιστώνει ότι δεν επαρκούν οι ποινές και οι κυρώσεις για την μη έκδοσή τους.
 Υπολογίζει μάλιστα σε αύξηση εσόδων από ΦΠΑ κατά 500 εκατ. ευρώ! Το μέτρο θα συνδεθεί είτε με την ίδια την απόδειξη, είτε με την φοροκάρτα ή την πληρωμή μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Η κυβέρνηση επικαλείται μία λεπτομερή έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εκτενή τεκμηρίωση για τη μεγάλη επιτυχία παρόμοιων προγραμμάτων σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Σλοβακία. Εάν τα πρόσθετα έσοδα στην περίπτωση της Πορτογαλίας ήταν 1,6 δισ. ευρώ ετησίως, σε αυτό το στάδιο, για την Ελλάδα τα προσδιορίζει σε τουλάχιστον επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Η πρόταση έγκειται σε κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα κλπ) ή χρηματικών επάθλων με βάση τον αριθμό της κάθε «λαχνού» (μοναδική απόδειξη συναλλαγής).
Τα έπαθλα μπορεί να είναι μεγαλύτερα αν γίνεται μια μεγάλη κλήρωση στο τέλος της χρονιάς (πχ με βάση τον αριθμό του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου που θα κληρωθεί) αλλά θεωρείται πως μπορεί να επιδράσει αποτελεσματικότερα στη συνείδηση των πολιτών αν γίνονται περισσότερες μηνιαίες κληρώσεις, ώστε να ανακοινώνονται πιο συχνά ονόματα «τυχερών» φορολογουμένων. Στο υπουργείο
 Οικονομικών γνωρίζουν το παράδειγμα της Βραζιλία, όπου στο τέλος κάθε μήνα μετέχουν σε κλήρωση όλοι όσοι χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες, με «δώρα» που τους προσφέρει το δημόσιο από τα έσοδα που συλλέγει από ΦΠΑ. Το πρόβλημα όμως που διαπιστώνεται και πάλι είναι ότι μπορεί να ζητά κάποιος δυο και τρεις μικρότερες αποδείξεις για μικροποσά, αντί για μία μεγάλης αξίας που θα έπαιρνε κανονικά για το σύνολο κάθε συναλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου