Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟΨΕΙΣ. Φωτεινή Λεομπίλλα: "....Στην ποινική αντιμετώπιση των χρηστών,η Πολιτεία καλείται να επιδείξει ένα πνεύμα, ανάλογο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας νόμους που θα κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ χρηστών και εμπόρων ουσιών..."

Fotini Leobilla«Ας μιλήσουμε επί της ουσίας για… τις ουσίες»
 Της Φωτεινής Λεομπίλλα
 Σίγουρα για τους περισσότερους δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η οικονομική κρίση (που είναι ταυτόχρονα και κοινωνική και κρίση θεσμών) έχει επηρεάσει αρνητικά και τα θέματα των εξαρτήσεων με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς νέους χρήστες και να επιδεινώνεται η κατάσταση των ήδη υπαρχόντων. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε αύξηση των αστέγων χρηστών, ενίσχυση της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, επιδείνωση των προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας, τη ταχεία εξάπλωση του HIV/AIDS καθώς και τη συνεχή εμφάνιση νέων εξαρτησιογόνων (ψυχοτρόπων) ουσιών.
 Οι χρήστες, λόγω και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, δυσκολεύονται να βρουν κίνητρο για θεραπεία καθώς θεωρούν πως οι προοπτικές επανένταξής τους είναι δυσοίωνες, ενώ υιοθετούν πιο επικίνδυνες συμπεριφορές στη χρήση. Οι δε επίσημοι φορείς απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18&ΑΝΩ του ΨΝΑ-ΨΝΘ) αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία τους λόγω της ολοένα μειούμενης και ανεπαρκούς χρηματοδότησης και στελέχωσης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της χρήσης ουσιών και των χρηστών με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και ευαισθησία (Φωτεινή Λεομπίλλα ):
 Οι επίσημοι φορείς που δρουν στο τομέα των εξαρτήσεων καλούνται να ξεπεράσουν τα όσα τους χωρίζουν (διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και μοντέλα απεξάρτησης) και να βρουν και αναδείξουν όσα τους ενώνουν και κυρίως να συνεργαστούν, ενώνοντας τις εμπειρίες και γνώσεις τους, προς όφελος των εξαρτημένων χρηστών, των οικογενειών τους αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Η δε πολιτεία, οφείλει να είναι αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια, αναγνωρίζοντας ότι, παρά τη σημερινή οικονομική δυσπραγία, κάθε ευρώ που δίνεται για τη πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη των ουσιοεξαρτημένων «πιάνει τόπο» και επιστρέφει στη κοινωνία πολλαπλάσια και με πολλούς τρόπους.
 Στη δε ποινική αντιμετώπιση των χρηστών, καλείται να επιδείξει ένα πνεύμα, ανάλογο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας νόμους που θα κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ χρηστών και εμπόρων ουσιών, δίνοντας στους πρώτους τη δυνατότητα μη δίωξής τους, πρόσβαση στη θεραπεία καθώς και επανένταξής τους στη κοινωνία. Τα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας, Δικαιοσύνης, Εργασίας)
θα πρέπει να ξεπεράσουν τις όποιες γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις» και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, παίρνοντας αποφάσεις που ενισχύουν το έργο των φορέων που ασχολούνται με θέματα εξαρτήσεων και όχι υπονομεύοντάς το. Η τροπολογία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Γρηγοράκου για τον 4139/13, ήταν στη σωστή κατεύθυνση σε ότι είχε να κάνει με το θέμα της λειτουργίας του προγράμματος «Οδυσσέας» του ΟΚΑΝΑ, την οποία όμως τροπολογία φαίνεται να «πάγωσε» ο Υπουργός Υγείας κ. Βορίδης!!! Τέτοια «παιχνιδάκια» εξουσίας είναι επιεικώς απαράδεκτα γιατί παίζουν με τις ζωές συνανθρώπων μας!!! Το «Ποτάμι» ( Σημείωση: Η πάντα γελαστή και αισιόδοξη Φωτεινή Λεομπίλλα είναι υπεύθυνη του τομέα Στήριξης & Απεξάρτησης Εξαρτημένων Ατόμων) τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, όπως οι χρήστες ουσιών.
 Οι χρήστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συνάνθρωποί μας που πάσχουν και έχουν ανάγκη τη βοήθεια της κοινωνίας και της πολιτείας. Όχι ως «εγκληματίες» αλλά ως άτομα που είναι εξίσου φορείς ατομικών δικαιωμάτων όπως όλοι μας, είτε αυτοί θέλουν να απεξαρτηθούν είτε θέλουν, για τους δικούς τους λόγους, να παραμείνουν στη χρήση. Θα πρέπει λοιπόν τόσο η ποινική τους αντιμετώπιση όσο και η θεραπευτική τους να κινείται σε αυτό το πνεύμα και η πολιτεία να στέκεται αρωγός και όχι τιμωρός.
 Η δε κοινωνία, όλοι εμείς δηλαδή, θα πρέπει να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να δείξουμε αλληλεγγύη σε όσους αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένοι στο φαύλο κύκλο της εξάρτησης. Καμία τιμωρία για τους χρήστες, υποστήριξή τους σε όποια φάση κι αν βρίσκονται. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ναι μεν η εξάρτηση είναι ασθένεια και οι εξαρτημένοι χρήστες ασθενείς, όμως τα αίτια που οδηγούν κάποιον στη χρήση ουσιών, είναι και κοινωνικά όποτε οφείλουμε ως κοινωνία να στοχεύουμε στην εξάλειψη των γενεσιουργών αιτίων και μέχρι να συμβεί αυτό να δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας και τη φροντίδα μας για όσους είναι ήδη εξαρτημένοι. Μερικά από τα μέτρα που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα είναι: Μέριμνα για τη στέγαση των άστεγων χρηστών με τη λειτουργία σχετικού ξενώνα Άμεση πρόσβαση σε θεραπεία με υποκατάστατα για όσους το επιθυμούν.
 Κάλυψη με υποκατάσταση, με σύμφωνη γνώμη των θεραπόντων ιατρών, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, όσων χρηστών είναι εκτός πργραμμάτων υποκατάστασης αλλά χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία για λόγους υγείας, διαφορετικών της εξάρτησης. Άμεση επέκταση της λειτουργίας προγραμμάτων υποκατάστασης στα καταστήματα κράτησης. Λειτουργία περισσότερων προγραμμάτων υποκατάστασης στη Περιφέρεια. Δημιουργία και λειτουργία ενιαίου φορέα για την απεξάρτηση που θα συνδυάσει τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και των τριών επίσημων φορέων απεξάρτησης, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΨΝΑ&ΨΝΘ. Στήριξη και επέκταση των προγραμμάτων μείωσης βλάβης και των υπηρεσιών που παρέχουν καθώ
ς και διασύνδεσή τους για αποτελεσματικότερη λειτουργία (μέσω θεσμικού πλαισίου και μνημονίων συνεργασίας). Στήριξη της Επανένταξης των θεραπευομένων-χρηστών μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, πληροφόρησης, νομικής υποστήριξης, ευαισθητοποίησης τοπικών κοινωνιών και εργοδοτών καθώς και εισόδου (ή επανεισόδου) στην αγορά εργασίας. Έλεγχος όσων ιδιωτικών προγραμμάτων απεξάρτησης λειτουργούν αυτή τη στιγμή και επιβολή κυρώσεων για όσα λειτουργούν χωρίς σχετική άδεια. (Σύμφωνα με την υφυπουργό κα Παπακώστα δεν έχει δοθεί ούτε μία άδεια μέχρι τώρα, συνεπώς όσα λειτουργούν, λειτουργούν παράνομα).
 Να υπάρξει άμεση διαβούλευση με τους επίσημους φορείς απεξάρτησης, την επιστημονική κοινότητα αλλά και τη Κοινωνία των Πολιτών για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών των προγραμμάτων, η ύπαρξη των οποίων δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί ή να εκλειφθεί ως «μεταφορά» του βάρους για την απεξάρτηση στον ιδιωτικό τομέα καθώς αυτή (η απεξάρτηση) θα πρέπει να συνεχίσει να έχει κυρίως δημόσιο χαρακτήρα και να τυγχάνει της στήριξης και μέριμνας της πολιτείας. Φωτεινή Λεομπίλλα 8 Δεκεμβρίου 2014 Η Φωτεινή Λεομπίλλα Η Φωτεινή Λεομπίλλα είναι όπως προαναφέραμε ήδη η υπεύθυνη του τομέα Στήριξης & Απεξάρτησης Εξαρτημένων Ατόμων ( Ποτάμι ). Είναι Απόφοιτη Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού στον κοινωνικό αποκλεισμό, υπότροφος και βραβευμένη από το ΙΚΥ. Το 2014 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα ειδίκευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών στη συμβουλευτική των εξαρτήσεων. Εργάζεται ως κοινωνιοθεραπεύτρια-streetworker από το 2012, αρχικά για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στο ΚΕΘΕΑ-ΕΞΕΛΙΞΙΣ, όπου προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη και υπηρεσίες μείωσης βλάβης σε εξαρτημένους χρήστες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
 Είναι απόφοιτη του Θεραπευτικού Προγράμματος Απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ) από το 2002 και έχει δύο παιδιά που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο. Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε και το παλαιότερο άρθρο της Φωτεινής Λεομπίλλα "....Ο λόγος, λοιπόν, για τη χρήση ουσιών και τους χρήστες...."που υπάρχει στη σελίδα μας ( ανάρτηση της 11/8/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου