Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ. Στις 14 Ιανουαρίου η δίκη Μαρινάκη!

Στις 14 Ιανουαρίου η δίκη Μαρινάκη!Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε έφεση στην αθώωση Μαρινάκη για την είσοδο στα αποδυτήρια του τελικού με τον Αστέρα Τρίπολης και σύμφωνα με πληροφορίες του sdna.gr ορίστηκε ήδη δικάσιμος! Διαβάστε τις λεπτομέρειες...
 Δικάσιμο για την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015 πήρε η δίκη του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Σάββα Θεοδωρίδη στο Εφετείο Αθηνών, όπου και θα εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της εισόδου των δύο ανδρών στα αποδυτήρια των διαιτητών, στο ημίχρονο του τελικού του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Αστέρα Τρίπολης τον Μάιο του 2013. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και ο β’ αντιπρόεδρος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, είχαν δικαστεί στις 28 Μαρτίου 2014 στο Στ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, για παράβαση του νόμου περί ποινικής αντιμετώπισης προσυνεννοημένων αγώνων.
Συγκεκριμένα, οι δύο παράγοντες κατηγορήθηκαν ότι με αθέμιτες ενέργειες προσπάθησαν να επηρεάσουν την εξέλιξη και το αποτέλεσμα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Αστέρα Τρίπολης, με την παρουσία τους στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του αγώνα. Τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης όσο και ο Σάββας Θεοδωρίδης, αθωώθηκαν τελικά από το δικαστήριο, λόγω αμφιβολιών. Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου 2014, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρης Ζημιανίτης, άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, παραπέμποντας την υπόθεση να εκδικαστεί εκ νέου και σε δεύτερο βαθμό.
 Όπως προαναφέραμε, η εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο ορίστηκε για τις 14 Ιανουαρίου 2015. Το ιστορικό της υπόθεσης Μετά τον «θόρυβο» που σηκώθηκε για τη διαιτησία του τελικού του Κυπέλλου τον Μάιο του 2013 και τις καταγγελίες από την πλευρά των ιδιοκτητών του Αστέρα Τρίπολης για παρουσία παραγόντων στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του αγώνα, ο αθλητικός εισαγγελέας, Αριστείδης Κορέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους (παράγοντες, διαιτητές, παρατηρητές, αστυνομικούς) για κατάθεση. Στις 18 Ιουλίου 2013, ο κ. Κορεάς ασκεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Σάββα Θεοδωρίδη, για παράβαση του άρθρου 132, παράγραφος 1 του νόμου 2725/99 (όπως ισχύει τροποποιημένος σήμερα) περί ποινικής αντιμετώπισης προσυννενοημένων αγώνων. Το εν λόγω άρθρο αναφέρει:
 «Όποιος παρεμβαίνει με αθέμιτες ενέργειες, με σκοπό να επηρεάσει την εξέλιξη, τη μορφή ή το αποτέλεσμα αγώνα οποιουδήποτε ομαδικού ή ατομικού αθλήματος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή από 100.000 έως 500.000 ευρώ». Στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου αναφέρεται: «Εάν από την αξιόποινη πράξη των προηγούμενων παραγράφων, 1 έως 3, επιτεύχθηκε ο σκοπός που επιδίωκε ο δράστης ή αν ο αγώνας, το αποτέλεσμα του οποίου αλλοιώνεται, περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις του εσωτερικού ή εξωτερικού, τότε ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Μετά τις ποινικές διώξεις του Αριστείδη Κορέα, η υπόθεση πήρε δικάσιμο σε χρόνο ρεκόρ (για τα δεδομένα της ελληνικής δικαιοσύνης) και ορίστηκε για τις 8 Νοεμβρίου 2013. Όμως λόγω στάσης εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων εκείνη την ημέρα, το ωράριο παρήλθε και η υπόθεση αναβλήθηκε επ’ αόριστο. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι οι δύο «ερυθρόλευκοι» παράγοντες είχαν προσφύγει και κατά του κλητηρίου θεσπίσματος, ωστόσο η προσφυγή τους είχε απορριφθεί από τον Εισαγγελέα. Μετά την πρώτη αναβολή, η υπόθεση πήρε πάλι δικάσιμο σε χρόνο ρεκόρ! Συγκεκριμένα ορίστηκε για τις 28 Μαρτίου 2014, οπότε και εκδικάστηκε κανονικά…
 Η πρώτη δίκη Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών διήρκησε αρκετή ώρα και εξετάστηκαν 9 μάρτυρες! Η υπερασπιστική γραμμή των δύο κατηγορουμένων, ήταν ότι «στο ημίχρονο του τελικού στα αποδυτήρια των διαιτητών, έγινε ένας εθιμοτυπικός χαιρετισμός, δεν υπήρξε καμία φράση προς τους διαιτητές με σκοπό να τους επηρεάσει και η μόνη φράση που ειπώθηκε ήταν “παίξτε 50-50, σφυρίξτε ό,τι βλέπετε και μη φοβάστε τίποτα”». Ως μάρτυρες κατέθεσαν: Ο εκ των μεγαλομετόχων του Αστέρα Τρίπολης, Γιάννης Καϋμενάκης, οι διαιτητές και βοηθοί διαιτητές του αγώνα, Θανάσης Γιάχος, Σταύρος Τριτσώνης, Σταύρος Μάνταλος και Αντώνης Καρατζίκας, δύο αστυνομικοί που ήταν παρόντες στον χώρο των αποδυτηρίων και ο παρατηρητής της ΔΕΑΒ, Γιώργος Βούλγαρης, του οποίου την είσοδο στα αποδυτήρια είχε απαγορέψει η ΕΠΟ. Ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Τρικάλων και επικεφαλής ασφαλείας του τελικού, Θανάσης Μπουτζιώλης.
 Ο Γιάννης Καϋμενάκης είπε πως δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε στα αποδυτήρια των διαιτητών και πως αυτό που ξέρει είναι ότι στο δεύτερο ημίχρονο δεν δόθηκαν δύο καταφανέστατα πέναλτι στην ομάδα του. Παραδέχτηκε δε, μετά από ερώτηση της έδρας, ότι η φράση «παίξτε 50-50 και μη φοβάστε τίποτα» δεν συνιστά έμμεσο επηρεασμό. Όλοι οι διαιτητές, εξάλλου, επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων σχετικά με το τι ειπώθηκε στα αποδυτήρια, τονίζοντας ότι δεν επηρεάστηκαν και πως πρόκειται για συνηθισμένες εκφράσεις. Ο Θανάσης Γιάχος είπε πως δεν γνωρίζει για ποιο λόγο η επίσκεψη των δύο παραγόντων έγινε στο ημίχρονο και όχι στην αρχή ή στο τέλος του αγώνα, ενώ υποστήριξε ότι δεν το έγραψε στο φύλλο αγώνα διότι ως γεγονός το θεώρησε ασήμαντο. Για τη διαιτησία του, εξάλλου, είχε πει: «Θεωρώ ότι έκανα ένα λάθος. Εννοείται ανθρώπινο. Και τιμωρήθηκα γι’ αυτό για 4 μήνες».
 Ο Σταύρος Τριτσώνης από την πλευρά του, είχε πει το αξιομνημόνευτο: «Έτσι όπως λειτουργεί όλο το πλαίσιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και με τον πόλεμο που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ θεωρώ ότι είμαστε ήρωες». Οι δύο αστυνομικοί κατέθεσαν ότι είδαν τους δύο παράγοντες αλλά δεν άκουσαν τίποτα επειδή ο επικεφαλής τους, τους είπε εκείνη τη στιγμή να απομακρυνθούν από το σημείο. Ο Γιώργος Βούλγαρης κατέθεσε ότι η ΕΠΟ του απαγόρεψε να είναι στα αποδυτήρια, ενώ κανονικά οι παρατηρητές της ΔΕΑΒ έχουν αυτό το δικαίωμα εκ του νόμου. Τέλος, ο Θανάσης Μπουτζιώλης είπε ότι η επίσκεψη των παραγόντων στα αποδυτήρια και τα όσα ειπώθηκαν, ήταν κάτι συνηθισμένο και πως η παρουσία του κ. Μαρινάκη δεν προκάλεσε κανένα φόβο στους διαιτητές. Εν τέλει, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε αθωωτική απόφαση και για τους δύο κατηγορουμένους και το δικαστήριο, μετά από ολιγόλεπτη σύσκεψη, έκρινε αμφοτέρους αθώους λόγω αμφιβολιών. Ποιος είναι ο Δημήτρης Ζημιανίτης
 Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημήτρης Ζημιανίτης που έκρινε πως η υπόθεση πρέπει να επανεξεταστεί από το εφετείο και έτσι άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης, έχει σπουδάσει νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων στο Ποινικό Δίκαιο και στην εγκληματολογία από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 Στο δικαστικό σώμα εισήλθε το 1999, αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Δικαστών. Έχει υπηρετήσει στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από το 2002 έως το 2008 υπηρέτησε με απόσπαση στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύμβουλος σε θέματα Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Επιπλέον, με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε επιλεγεί αναπληρωματικό μέλος της Επιβλέπουσας Επιτροπής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Το 2012 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, όπου και κατέχει τη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα. Τα τελευταία χρόνια υπηρετεί ως εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων και συναποφασίζει με τον εκάστοτε αρμόδιο ανακριτή για την προφυλάκιση ή μη κατηγορουμένων.
 Ήταν ο άνθρωπος που είχε πει «όχι» στην αποφυλάκιση του Σταύρου Ψωμιάδη, υιό του έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού πρώην ποδοσφαιρικού παράγοντα, Μάκη Ψωμιάδη. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων επικεφαλής στα μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας, ήταν υποψήφιος για προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αλλά ήρθε δεύτερος. Πρώτος σε ψήφους ήταν ο εισαγγελέας Ηλίας Ζαγοραίος, ο άνθρωπος δηλαδή που πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε τις 16 ποινικές διώξεις που άσκησε ο Αριστείδης Κορέας για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου