Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Ευρωζώνη σε βάλτο - Ελλάδα σε κορσέ!....ΠΛΗΡΕΣ ΘΕΜΑ.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ
 Όσο και να προσπαθούν να κρατήσουν κεφάλι έξω από το νερό οι μεγάλες ευρω-οικονομίες έχουν πρόβλημα στασιμότητας της ανάπτυξης, όχι στα όρια του «light» αλλά του «zero», με τον κίνδυνο παρατεταμένης αδράνειας πιο ορατό από ποτέ», σχολιάζει διεθνής αναλυτής μετά τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2014 στην ευρωζώνη. Ανοδο 0,7% του ελληνικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο... του τουρισμού, δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε γονατισμένη κοινωνία. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - η γερμανική και η γαλλική – είναι σε οριακό σημείο. Η Γερμανία μπορεί να απέφυγε τον ορισμό της «τεχνικής ύφεσης» (πτώση του ΑΕΠ για τρία διαδοχικά τρίμηνα), αφού είχα μόλις 0,1% «light» άνοδο και η Γαλλία μπορεί να παρουσίασε οριακή ενίσχυση 0,3% στο ΑΕΠ, αλλά τα σημάδια στασιμότητας δύσκολα κρύβονται σε αποκλίσεις δεκαδικών ψηφίων στα όρια του μηδέν από τις στατιστικές οικονομικές υπηρεσίες. Συνολικά οι οικονομίες της ευρωζώνης σημείωσαν οριακή άνοδο 0,2% το τρίτο τρίμηνο.
 Υφεση αλά 1930 Υφεση αλά 1930 Ένα περιβάλλον δυσμενές που επιβαρύνει όσες υποσχέσεις ανάπτυξης κι αν παρουσιάζουν τα «ελληνικά στοιχεία» και… ζωγραφίζει η ελληνική κυβέρνηση που υπόσχεται «έξοδο από τα μνημόνια», την ώρα που μαγειρεύει καινούργια, καθώς τα περιβόητα «προγράμματα βοήθειας» (και εποπτείας) αποδεικνύονται διαρκώς αποτυχημένα από τον Γ. Παπανδρέου και τον Λ. Παπαδήμο έως τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 1,7% κατέγραψε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας σε ετήσια βάση στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014 της τουριστικής περιόδου. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2014 το ΑΕΠ αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,7%. «Να το τυλίξουμε με το ψηφιδωτό της Αμφίπολης»
 «Να το τυλίξουμε με το ψηφιδωτό της Αμφίπολης» Στο μεταξύ πριν λίγες ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ τα άλλαξε, προχωρώντας σε επί τα χείρω αναθεώρηση της ύφεσης για το 2013, με μείωση τελικά κατά 3,9% του ΑΕΠ πέρσι και όχι κατά 3,3%, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει στις 10 Οκτωβρίου με τους Εθνικούς Λογαριασμούς... σε συνθήκες ύφεσης αλά 1930. Η βραδυκινησία ταλαιπωρεί το σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης, σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Στασιμότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία Στασιμότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία Το γερμανικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) αυξήθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ το γαλλικό ΑΕΠ κατά 0,3. Οι αναλυτές, που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg, προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 0,1% και για τις δύο αυτές οικονομίες και τον ίδιο ρυθμό για την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι οικονομίες των εφτά μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν την εξής μεταβολή του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο: Πολωνία +0,9%, Βρετανία +0,7%, Ισπανία +0,5%, Γαλλία +0,3%, Ολλανδία 0,2%, Γερμανία +0,1%, Ιταλία -0,1%.
 Η ιταλική οικονομία, τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, βυθίζεται στην ύφεση χτυπώντας καμπανάκια σε όλη την ευρωζώνη. Αδυναμία Ανησυχία ότι η ευρωζώνη δεν έχει απομακρυνθεί από τον κίνδυνο ύφεσης διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περαιτέρω, ειδικά μετά τα στοιχεία για την εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία και τις αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Οι οικονομολόγοι είναι δισστακτικοί και διαφοροποιημένοι, καθώς οι ανησυχίες δεν φεύγουν τόσο εύκολα για τη ζώνη του ευρώ, με ορισμένους να ζητούν περισσότερες κρατικές παρεμβάσεις με "επεμβάσεις βοηθείας" της ΕΚΤ... ομολογώντας πως τα διαρκή μνημόνια δεν απομακρύνονται.
 «Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι βασικά στάσιμη», λέει ο Μαρκ Οστβαλντ από την επενδυτική ADM Investor Services, «και θα ήταν λάθος οι υφεσιακές πιέσεις να υποτιμηθούν, όπως δείχνουν τα αδύναμα στοιχεία». Στήριξη της ζήτησης ζητεί ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, υπό το... διακριτικό βλέμμα της Κριστίν Λαγκάρντ Στήριξη της ζήτησης ζητεί ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, υπό το... διακριτικό βλέμμα της Κριστίν Λαγκάρντ «Τα γενικά στοιχεία σε Γερμανία και Γαλλία προκαλούν μία οριακά θετική έκπληξη», δήλωσε οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole, αλλά η ανάκαμψη είναι εύθραυστ.
 Προσθέτει ότι η ΕΚΤ «αναμένεται να καθησυχασθεί από το γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε ανθεκτική και συνεπής με μία ελαφρώς ισχυρότερη δυναμική, καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους». Η ισοτιμία του ευρώ κυμάνθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων και διαμορφώθηκε στα 1,2436 δολάρια, μειωμένη κατά 0,3%. Η εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς η οικονομική κρίση επεκτάθηκε στις χώρες του πυρήνα της περιοχής. Με την ανάκαμψη να σκοντάφτει και τον πληθωρισμό κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πέντε χρόνια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναπτύσσει πρωτοφανή μέτρα στήριξης της οικονομίας και ζητά από τις κυβερνήσεις να επενδύσουν και να υλοποιήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν την ανάπτυξη. H οριακή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση, με μία μικρή συμβολή του εξωτερικού εμπορίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Στο ίδιο διάστημα, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό μειώθηκαν σημαντικά, ενώ υποχώρησε και ο τομέας των κατασκευών και τα αποθέματα συρρικνώθηκαν έντονα.
 Η γερμανική κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη της για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,2% φέτος και 1,3% το 2015. Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της 'Αγκελα Μέρκελ έχει περικόψει επίσης τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης, καλώντας την καγκελάριο να τονώσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ενώ εκτιμάται ότι κάποια στήριξη στην ανάπτυξη έχει δοθεί από την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ κατά 11% από τις αρχές Μαΐου και από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά 25% την ίδια περίοδο, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εμπλοκή της στην Ουκρανία έχουν περιορίσει τις εξαγωγές, λέει το Bloomberg.
 Η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας EON κατέγραψε μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημίες στο τρίτο τρίμηνο απ' ότι πέρυσι, καθώς η υποτίμηση του ρουβλιού μείωσε τα έσοδά της από τη Ρωσία και οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν. Η απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης μα αυξήσεις τις δαπάνες και τις επενδύσεις κυριαρχείται από τη δέσμευσή της να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 2015. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη δημοσιονομική πολιτική της Γαλλίας, το έλλειμμα της οποίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,7% του ΑΕΠ το 2016 και να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ κατά το έτος αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου