Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Τα καρύδια προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ!. Απο τον βοτανολογο Νιωτη.

Νέα εργαστηριακή μελέτη δείχνει ότι τα καρύδια πιθανόν να έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, η έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, δείχνει ότι η κατανάλωση καρυδιών ενδεχομένως να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ, καθώς και με την καθυστέρηση της έναρξης και της εξέλιξης της νόσου. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια κι έδειξε σημαντική βελτίωση στην ικανότητα μάθησης, τη μνήμη, τη μείωση του άγχους και στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων έπειτα από κατανάλωση δίαιτας εμπλουτισμένης σε καρύδια.
Τα καρύδια προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ
 Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υψηλή περιεκτικότητα των καρυδιών τόσο σε αντιοξειδωτικά συστατικά όσο και σε α-λινολενικό οξύ ενδεχομένως να συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου από την εκφυλιστική διαδικασία που παρατηρείται συνήθως στη συγκεκριμένη νόσο, όπου η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες κυριαρχούν. Επιπλέον, οι ειδικοί αναφέρουν πως η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ερευνητικά δεδομένα που έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καρυδιών με τη γνωσιακή λειτουργία.

1 σχόλιο:

  1. Ασπίδα για τις αρτηρίες και την καρδιά
    Η κατανάλωση καρυδιών μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις αρτηρίες από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες του ζωικού λίπους, σε σύγκριση με το ελαιό­λα­δο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώ­ρη­ση «Journal of the American College of Cardiology» το 2006. Επιπλέον, η αργινίνη που περιέχουν αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών, μειώνοντας την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων. Έτσι, περιορίζεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγμα του μυοκαρδίου.
    Άλλη μελέτη του 2004, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation», έδειξε ότι η αντικατάσταση μονοακόρεστων λιπαρών με καρύδια, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερίνης.

    Κατά του καρκίνου
    Tα καρύδια περιέχουν την ουσία IPP, που φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Cancer Research». Η ουσία αυτή καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που εμπλέκεται στη δημιουργία καρκίνων (π.χ. των πνευμόνων και των ωοθηκών) και έχει τη διπλή ιδιότητα να καταστρέφει τους όγκους και να ενισχύει τη δράση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται εναντίον αυτών των μορφών καρκίνου. Σε αντίθεση με τα χημειοθε­ρα­πευτικά φάρμακα, η ουσία IPP δεν είναι τοξική και θα μπορούσε να χορηγείται μαζί με αυτά για να ενισχύσει τη δράση τους. ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή