Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΝΕΟΤΕΡΑ. ΑΜΦΙΠΟΛΗ. Θα ψάξουν και για άλλους τάφους....

Στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών παίρνει το υπουργείο Πολιτισμού μετά την διαπίστωση ότι τέταρτος θάλαμος στον τάφο της Αμφίπολης δεν υπάρχει. Κι επειδή δεν βρέθηκε ο σπουδαίος νεκρός, το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου μήπως εκεί υπάρχουν άλλοι μνημειώδεις τάφοι πέριξ του Περιβόλου. Οταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες εντός του υπάρχοντος ταφικού οικοδομήματος (το προσεχές δεκαήμερο), θα αρχίσει η διερεύνηση των γύρω εδαφών με μη ανασκαφικό τρόπο, με «ακτινογραφίες», προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλα θαμμένα μνημεία, οπότε θα αποφασισθεί αν θα συνεχιστεί εκεί η έρευνα. Στόχος αυτής της διασκόπησης θα είναι και η μελέτη για τον τρόπο που πρέπει να γίνει η παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο για την ανάδειξη του υπάρχοντος μνημείου.
 Αλλιώς σκάβεις όταν γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει αρχαίο από κάτω, κι αλλιώς όταν περιμένες να βρεθεί κάτι. Σ' αυτή τη διαδικασία θα εμπλακεί και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο θα κάνει γεωμαγνητική-γεωφυσική διασκόπηση σε διάφορα σημεία του λόφου Καστά. Ετσι, θα έχουν όλες τις ενδείξεις για το τι ακριβώς υπάρχει κάτω από τους όγκους χωμάτων που συνιστούν τον ανασκαμμένο λόφο που μοιάζει σήμερα με οροπέδιο (έχει φαγωθεί η κορυφή). Θέλουν να δουν αν εκτός από το νεκροταφείο της εποχής του Σιδήρου και των Πρώιμων Αρχαϊκών Χρόνων που ήταν επάνω έχει κι άλλες ταφές κοντά στον νεοαποκαλυφθέντα τάφο. Ο λόφος Καστά ήταν κατά την αρχαιότητα φυσικός.
 Διαπιστώνεται όμως ότι πέριξ του κτιστού Περιβόλου υπάρχουν τεχνητές επιχώσεις με τις οποίες σχηματίζονταν οι τύμβοι. Ο τάφος που σκάβεται τώρα βρισκόταν εν μέρει στο φυσικό λόφο και εν μέρει σκεπασμένος με φερτά χώματα. Μετά την αποχωμάτωσή του εξωτερικά η επίχωση έχει ελλατωθεί, αλλά δεν έχει ολωσδιόλου αφαιρεθεί το χώμα. Γι αυτό υπάρχει ελπίδα να βρεθεί εκεί κοντά κι άλλο ταφικό μνημείο. Μετά την διαπίστωση ότι ο Περίβολος έχει έκταση μισού χιλιομέτρου πολλοί αρχαιολόγοι, έκαναν τη λογική σκέψη μήπως πέριξ αυτού υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τάφοι όπως συμβαίνει και σε άλλα μακεδονικά ταφικά μνημεία. Για παράδειγμα στην Τούμπα της Βεργίνας υέχουμε τους τάφους του Φιλίππου Β', του πρίγκιπα Αλέξανδρου Δ' και τον λεγόμενο της Περσεφόνης.
 Δεν αποκλείεται βέβαια να μην πρόλαβε να ολοκληρωθεί το αρχικό πρόγραμμα καθώς έπεται η ρωμαιοκρατία (168 π.Χ.) στην περιοχή. Από την γεωμαγμητική-γεωφυσική διερεύνηση του υπεδάφους εξαρτάται και η ανάδειξη του μνημείου. Αν υπάρχουν κι άλλοι τάφοι πρέπει να γίνει διαφορετικός προγραμματισμός από το υπουργείο Πολιτισμού που σκοπεύει να προχωρήσει στην συντήρηση των γλυπτών, του ψηφιδωτού και των τοίχων των θαλάμων μετά τα έργα στερέωσης του οικοδομήματος. Μετά από όλα αυτά επιθυμούν να γίνει το μνημείο επισκέψιμο. Πότε; Αγνωστο αυτή τη στιγμή που παλαύουν ακόμη να το σώσουν.
Παρόμοιες γεωλογικές διασκοπήσεις έχουν γίνει στο λόφο Καστά και στο παρελθόν αλλά τότε δεν υπήρχε δυνατότητα μεγάλης απεικονιστικής ακρίβειας, όπως υπάρχει σήμερα. Ωστόσο, και τότε είχε φανεί πως κάτι υπάρχει στο σημείο της σημερινής ανασκαφής χωρίς λεπτομέρειες. Από το Σάββατο η ανασκαφική ομάδα ασχολείται με την απομάκρυνση των πωρολίθων από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Χθες Κυριακή έκαναν χρήση της αργίας τους και από σήμερα συνεχίζονται οι αποχωματώσεις και οι στερεώσεις κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου