Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Φέρτε το καλοκαίρι… στην «καρδιά» του χειμώνα!...

Φέρτε το καλοκαίρι… στην «καρδιά» του χειμώναΤο καλοκαίρι, είτε μας αρέσει είτε όχι, ανήκει πια στο παρελθόν! Και εκτός από την ξεγνοιασιά, την ανεμελιά, τις βουτιές στη θάλασσα και τις υψηλές θερμοκρασίες αποχαιρετούμε και τα… φρούτα και τα λαχανικά που συνοδεύουν τα καλοκαιρινά μας τραπεζώματα! Για όσους θέλουν όμως να κρατούν για πάντα μαζί τους το καλοκαίρι, ακόμη κι αν βρίσκονται στην «καρδιά» του χειμώνα… έχουμε τη λύση.
 Το μόνο που χρειάζεστε είναι… χώρος στα ράφια της κατάψυξης! Για ποιο λόγο να καταψύξει κανείς τα καλοκαιρινά «καλούδια» Η κατάψυξη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων. Διατηρεί τα προϊόντα φρέσκα και σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ μπορεί να μας χαρίσει ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία διατροφής τους χειμερινούς μήνες. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος κατάψυξης των προϊόντων
 1. Επιλέξτε φρέσκα και ώριμα προϊόντα εποχής.
 Θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε τις ωμές πατάτες, το μαρούλι και άλλα σαλατικά, καθώς επίσης και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία όπως: αγγούρια, καρπούζι ή ραπανάκια.
 2. Αφαιρέστε φύλλα, κοτσάνια και σπόρους και πλύντε τα καλά. Ξεφλουδίστε τα, αν χρειάζεται και κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με τη χρήση που σχεδιάζετε να τους κάνετε. Στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα και τοποθετήστε τα σε ειδικές σακούλες για την κατάψυξη.
 3. Με μερικές εξαιρέσεις (όπως στις ντομάτες και τις πιπεριές) τα λαχανικά διατηρούνται καλύτερα αν προτού τα στεγνώσετε, τα ζεματίσετε μέσα σε καυτό νερό. Η διαδικασία αυτή επιβραδύνει τη δράση των ενζύμων, που υπάρχουν στα λαχανικά και βοηθούν στην ωρίμανσή τους. Μυστικά αποθήκευσης
 Φροντίστε να τοποθετήσετε «ταμπελάκια» στις συσκευασίες που βάζετε στην κατάψυξη, τα οποία θα αναφέρουν το είδος του λαχανικού και την ημερομηνία αποθήκευσής του. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι, σε γενικές γραμμές, τα φρούτα διατηρούνται στην κατάψυξη για περίπου ένα χρόνο, ενώ τα λαχανικά μπορούν να «αντέξουν» 18 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου