Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ...Αμφίπολη: Το προφίλ του νεκρού, η ηλικία και η ταυτότητα του!...

Αμφίπολη: Το προφίλ του νεκρού, η ηλικία και η ταυτότητα τουΠρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός της Αμφίπολης ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος. Βρέθηκε σκελετός, σχεδόν ακέραιος στην Αμφίπολη και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ταυτότητα του νεκρού. Το γενετικό υλικό θα μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο για έλεγχο προκειμένου να προκύψουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα αλλά και την διακρίβωση της ακριβούς ηλικίας του.
 Οπως ανακοινώθηκε, στον τρίτο θάλαμο, βρέθηκε μεγάλος αυτοσχέδιος τάφος κατασκευασμένος από πορόλιθους, 1,60 μέτρα κάτω από το δάπεδο του τριτου θαλάμου. Επίσης εντός του τάφου παρατηρήθηκε επιμήκης βαθυνση πλάτους 0,54 και μήκους 2,35 μέτρων. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αποκαλύφθηκε ότι εντός του τάφου υπήρχε ξύλινο φέρετρο, κάτι που αποδεικνύεται από περίπου 20 διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά όπως επίσης οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά του φερέτρου. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου.
 Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου της Αμφίπολης είναι 8,90μ. Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη. Τονίζεται πως το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει ότι: Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών.
 Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος». Τα οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου που βρέθηκαν πλάι στον νεκρό ίσως δώσουν απαντήσεις για τη ταυτότητά του.
 Ο τύμβος, ύψους 33 μέτρων, το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84 μέτρων, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης δείχνουν την πρωτότυπη και μοναδική σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών σε έναν μεγαλειώδη τάφο, για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε, όπως εκτιμάται, η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου στην ιστορία της Μακεδονίας. Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, διάσπαρτα γύρω από τον τύμβο βρέθηκαν περίπου 500 μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι της Αμφίπολης.
 Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη. Σημειώνεται ακόμη ότι πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις λόγω της άμπωτης στη λίμνη Κερκίνη. Είχαν μεταφερθεί το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου