Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΗ. Η Ρωσία αρνείται ότι στρατεύματά της μάχονται στην Ουκρανία...

7D0F85EC337C1A8453912E86BDD8F840.jpgΗ φημολογούμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία στο έδαφος της Ουκρανίας προκάλεσε νέα καταδίκη από την πλευρά του Κιέβου, καθώς αναφορές Ουκρανών επισήμων και παρατηρητών του ΟΑΣΕ καταγράφουν μια συνεχώς αυξανόμενη παρουσία ρωσικών και αυτονομιστικών δυνάμεων στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα και δυνάμεις αυτονομιστών συγκεντρώνονται κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής με τα ουκρανικά κυβερνητικά στρατεύματα. Οι αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς έχουν εδώ και καιρό καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν την απόσχιση της συγκεκριμένης περιοχής -που περιλαμβάνει τις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ- από την ουκρανική επικράτεια και την ένταξή τους στην Ρωσία. Παρά τις πρόσφατες συμφωνίες για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας, οι αποσχιστές συνεχίζουν να επιθυμούν τη διάσπαση της Ουκρανίας και το επίσημο Κίεβο φοβάται ότι η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων μπορεί να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Περίπου 50 φορτηγά που ρυμουλκούσαν πυροβόλα Χόβιτσερ εντοπίστηκαν το Σάββατο να κινούνται από το ρωσικό έδαφος προς μια πόλη ανατολικά του Ντόνετσκ, δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο Κίεβο.
 Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ανακοίνωσε επίσης το Σάββατο ότι οι παρατηρητές του είδαν ένα κομβόι από περίπου 40 φορτηγά οχήματα χωρίς πινακίδες εκ των οποίων τα 19 ρυμουλκούσαν πυροβόλα, να κινούνται σε αυτοκινητόδρομο της περιοχής του Ντόνετσκ. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ σημείωσαν ότι στα φορτηγά «επέβαιναν άτομα ντυμένα με φαιοπράσινες στολές χωρίς διακριτικά». Οι παρατηρητές εντόπισαν την ίδια ημέρα και μια φάλαγγα εννέα αρμάτων μάχης νότια του Ντόνετσκ.
Μια ημέρα αργότερα την Κυριακή τα μέλη του διεθνούς οργανισμού έκαναν λόγο για άλλες δύο στρατιωτικές φάλαγγες ανατολικά του Ντόνετσκ με 17 οχήματα χωρίς διακριτικά, πολλά από τα οποία μετέφεραν στοιχεία πυροβολικού. Η πρώτη οχηματοπομπή μετέφερε συστοιχία πέντε πυραυλικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών Γκραντ, ενώ η δεύτερη 12 πυροβόλα. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ σημείωσαν ότι σε αυτές τις φάλαγγες δεν είδαν στρατιωτικό προσωπικό. Ο ΟΑΣΕ επίσης δεν διευκρίνισε από πού θα μπορούσαν να έχουν εισέλθει αυτές οι φάλαγγες αλλά σύμφωνα με τον Λισένκο η Ουκρανία δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι αυτοκινητοπομπές έφτασαν από τη Ρωσία. Οι αυτονομιστές ηγέτες αρνήθηκαν ότι οι φάλαγγες μπήκαν στην ανατολική Ουκρανία από τη Ρωσία, λέγοντας ότι τα βαρέα όπλα είναι δικά τους. Η Ρωσία επίσης αρνείται κατηγορηματικά ότι στρατεύματά της μάχονται στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου