Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΕΦΕΤ: εφιστά την προσοχή για επικίνδυνα μανιτάρια. Ανακοίνωση!...

ΕΦΕΤ: εφιστά την προσοχή για επικίνδυνα μανιτάρια. ΑνακοίνωσηΤι ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ για επικίνδυνα μανιτάρια; Να αποφεύγουν τη συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών συνιστά στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, κάθε χρόνο στην Ελλάδα, καταγράφονται 80- 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, έχουν καταγραφεί 60 περιπτώσεις σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα από την κατανάλωση άγριων μανιταριών.
 Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για τους κινδύνους που μπορεί να έχει στην υγεία η κατανάλωση άγριων μανιταριών που έχουν συλλεχθεί στη φύση από ερασιτέχνες και εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στα εξής:
 Η κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών, ωμών ή μαγειρεμένων, οδηγεί σε δηλητηρίαση με συμπτώματα, όπως ναυτία, εμετό και διάρροια, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Οι τοξικές ουσίες που υπάρχουν στα δηλητηριώδη μανιτάρια δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο οι ερασιτέχνες συλλέκτες μανιταριών να διακρίνουν τα ασφαλή- βρώσιμα από τα δηλητηριώδη άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στη φύση.
 Για τη διάκριση μεταξύ ασφαλών βρώσιμων και δηλητηριωδών άγριων μανιταριών δεν επαρκούν οι εικόνες από το ίντερνετ ή τα βιβλία. Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι τα παραπάνω δεν αφορούν στην κατανάλωση των τυποποιημένων μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης. Σε περίπτωση δηλητηρίασης από την κατανάλωση άγριων μανιταριών, συνιστάται στους καταναλωτές η επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο τηλ. 210-7793777.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου