Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Τάφος Αμφίπολη: δείτε το ψηφιδωτό που έκανε το Discovery να υποκλιθεί!...

Τάφος Αμφίπολη: δείτε το ψηφιδωτό που έκανε το Discovery να υποκλιθείΣτην εξέχουσα σημασία του τάφου της Αμφίπολης επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ειδικά μετά τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων το τελευταίο διάστημα στην περιοχή. Μετά τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες, το απαράμιλλης τέχνης ψηφιδωτό εντυπωσιάζει, όχι μόνο τους ειδικούς, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, γεννώντας παράλληλα την ελπίδα πως οι αρχαιολόγοι βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού του τάφου της Αμφίπολης. Όπως αναφέρει το Discovery για το ψηφιδωτό του τάφου της Αμφίπολης: 2166152_b1 “Ένα μεγάλο κομμάτι εκπληκτικού μωσαϊκού δαπέδου, που δείχνει άρμα σε κίνηση, ανακαλύφθηκε στο ταφικό σύμπλεγμα της Αμφίπολης στη βόρεια Ελλάδα.
Φιλοτεχνημένο από μικρές άσπρες, μαύρες, μπλε, κόκκινες, γκρι και κίτρινες ψηφίδες το μωσαϊκό ήρθε στο φως όταν οι αρχαιολόγοι υπό την καθοδήγηση της Κατερίνας Περιστέρη αφαίρεσαν χώμα από τον δεύτερο θάλαμο του τύμβου, πίσω από τις πελώριες Καρυάτιδες”
 “Το χρωματιστό μωσαϊκό χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα. Καλύπτει όλο το πάτωμα του θαλάμου και δείχνει ένα άρμα σε κίνηση”, αναφέρει μεταξύ άλλων το Discovery, το οποίο φιλοξενεί την άποψη της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, η οποία έγραψε στο ιστολόγιό της: “Η φιγούρα είναι ξεκάθαρα ο Ερμής και είναι εμφανές από τα διακριτικά του, μία τυπική εικονογράφηση, συνήθης στους μακεδονικούς τάφους. Αλλά ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας στο άρμα που οδηγεί ο Ερμής; Η απεικόνιση αυτή μου δείχνει ότι πρόκειται για τον Φίλιππο Β΄”, σημειώνει η Ντόροθυ Κινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου