Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Αυτο που πιστευαμε εγινε....Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και πλέον έχει τη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη!!!...

423fdb4f8402719cb2a30a70777a228e_XLΖούμε στην εποχή των ανατροπών. Και άλλη μία πολύ σημαδιακή συνέβη το 2014. Η κινεζική οικονομία ξεπέρασε εκείνη των ΗΠΑ και έγινε η μεγαλύτερη στον κόσμο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η αξία της οικονομίας της Κίνας ανέρχεται σε 11 τρισ. Ευρώ, ενώ των ΗΠΑ φτάνει στα 10,8 τρισ. Μάλιστα εκτιμά ότι η διαφορά θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια και το 2019 η αξία της κινεζικής οικονομίας θα φτάσει το 2019 στα 16,7 τρισ. ευρώ, ενώ της αμερικανικής θα περιοριστεί στα 13,8 τρισ.
 Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα αυξάνεται με ρυθμό υψηλότερο του 7% το χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό στις ΗΠΑ κινείται γύρω από το 3%. Οι Κινέζοι τώρα προηγούνται με βραχεία κεφαλή, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ η μεταξύ τους διαφορά, συν τω χρόνω, θα μεγαλώνει υπέρ της Κίνας.
Η ραγδαία εκβιομηχάνιση του ασιατικού γίγαντα και η εξάπλωσή του σε διάφορους άλλους τομείς της οικονομίας (ναυτιλία και εμπόριο) αναμένεται να οδηγήσει ακόμα πιο ψηλά την κινεζική οικονομία. Ωστόσο, ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται σε 1,3 δισ. κατοίκους, τέσσερις φορές περισσότερο από των ΗΠΑ. Αυτό με απλή αναλογική καθιστά τους Αμερικανούς πολίτες μακράν πλουσιότερους από τους Κινέζους, παρά το γεγονός πως η οικονομία τους βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Ρωσία, Βραζιλία, Γαλλία, Ινδονησία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου