Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ. Προς αναστολή η μετεγκατάσταση των Ρομά...

Φωτογραφία: Ορέστης Σεφέρογλου "Ε"Αναστέλλεται προς το παρόν η μετεγκατάσταση των Ρομά του Χαλανδρίου από τον καταυλισμό στον οποίο βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε ορεινή περιοχή των Μεγάρων όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες τους. Ύστερα από σύσκεψη στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου -προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί στην περιοχή του Νομισματοκοπείου από διαμαρτυρόμενους Ρομά- αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από μηδενική βάση οι συζητήσεις για τον καταυλισμό.
Έπειτα από πολύωρη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας και οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα θέματα των Ρομά Χαλανδρίου, με τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και τους αντιδημάρχους, καθώς και τον Στέλιο Καλαμιώτη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρομά Χαλανδρίου, στον καταυλισμό πίσω από το Νομισματοκοπείο, συναίνεσαν ώστε αύριο στις 9:30 το πρωί συνεργεία της αποκεντρωμένης διοίκησης, με την παρουσία του κ. Αγγελάκα, του κ. Ρούσσου και του κ. Καλαμιώτη να κατεδαφίσουν τα 12 κτίσματα, τα οποία σύμφωνα με την πολεοδομία Βόρειου Τομέα Αττικής είναι ακατοίκητα. Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αγγελάκα, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να αναστείλει για εύλογο χρονικό διάστημα την μετεγκατάσταση των Ρομά στο όρος Πατέρας και σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Χαλανδρίου να συνεπικουρήσει στις προσπάθειες του δήμου, ώστε να βρεθεί νέος χώρος προκειμένου να διαμείνουν,
 Ο δήμαρχος φέρεται ότι εξέφρασε αίτημα με το οποίο ζητούσε να μην επέμβουν σήμερα και μέχρι να βρεθεί λύση οι αστυνομικές δυνάμεις στον καταυλισμό, αίτημα που συμμερίζεται και ο κ. Αγγελάκας.  Οι ρομά και το Πανεπιστήμιο Αθηνών υποστήριζαν ότι τα 12 κτίρια κατοικούνται κανονικά και τις εκθέσεις της πολεοδομίας να καθιστούν σαφές ότι τα κτίσματα είναι ακατοίκητα. Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων αναφέρει ότι στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου.
 Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων τσιγγάνων είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.  Πρόθεση των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν να κατεδαφιστούν σήμερα 12 από τα 67 κτίσματα -που φέρονται ακατοίκητα- και για 33 άλλα που αποδεδειγμένα κατοικούνται, υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που τα χαρακτηρίζουν κατεδαφιστέα. Για άλλα 22 κτίσματα εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος πάντως τόνισε ότι είναι παντελώς ακατάλληλος ο χώρος που έχει επιλεγεί (στα Μέγαρα) για να υποδεχθεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και δεν υπάρχουν σχολεία ή άλλες βασικές υποδομές.
 Για το θέμα της μετεγκατάστασης των τσιγγάνων, ο πρώην γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καλογερόπουλος, παραπέμπεται στις 8 Οκτωβρίου για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εκτέλεσε την απόφαση κατεδάφισης. Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάστασή τους στο Όρος Πατέρα, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεγαρέων είχε εκδώσει -με την προηγούμενη δημοτική αρχή- αρνητική απόφαση, η οποία -σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- είχε στη συνέχεια ανακληθεί και ο δήμος είχε αποδεχθεί τη μετεγκατάστασή τους. Σε σημερινές της δηλώσεις στο Μega η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη απέρριψε τα περί ακαταλληλότητας του οικισμού και κάλεσε το δήμαρχο Χαλανδρίου να μην εμπλέκεται στην υπόθεση, σημειώνοντας ότι πρέπει να τερματιστεί η ανομία καθώς οι Ρομά "κάνουν κατάληψη σε ξένα οικόπεδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου