Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ!...Δηλητηριασμένα μανιτάρια έστειλαν 42 άτομα στο νοσοκομείο!....

Δηλητηριασμένα μανιτάρια έστειλαν 42 άτομα στο νοσοκομείοΤην προσοχή του καταναλωτικού κοινού εφιστά η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, σε ομάδες πληθυσμού που ζουν εκτός των αστικών κέντρων, για την αποφυγή κατανάλωσης άγριων μανιταριών, που συλλέγονται από τους ίδιους τους πολίτες. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, από αρχές Σεπτέμβρη έως σήμερα, έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα, ενα εκ των οποίων απέβη μοιραίο για μία 44χρονη γυναίκα.
 Παράλληλα, ένα ένα παιδί 2,5 ετών βρίσκεται διασωληνομένο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Σε όλους τους ασθενείς χορηγήθηκε το κατάλληλο αντίδοτο και παρασχέθηκε η κατάλληλη νοσοκομειακή περίθαλψη. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί, ότι η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης των ακατάλληλων μανιταριών. Να σημειωθεί ότι στη χώρα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη που προκαλούν δηλητηρίαση με διαφορετικής βαρύτητας συμπτώματα, και με διαφορετικό χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων μετά το γεύμα: στην περίπτωση του είδους muscaria από 2 έως 4 ώρες, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες.
 Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί μπορεί να είναι θανατηφόρος. Εάν δεν χορηγηθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία, μέσα στις επόμενες 48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας έως και ηπατική ανεπάρκεια. Κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και μη, που βασίζεται μόνο σε ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου