Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΥΓΕΙΑ. Καρκίνος εντέρου: συνήθειες αποτρέπουν 1 στα 6 κρούσματα...ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ.

Καρκίνος εντέρου: συνήθειες αποτρέπουν 1 στα 6 κρούσματαΠοιες είναι οι πέντε υγιεινές συνήθειες που αποτρέπουν 1 στα 6 κρούσματα για καρκίνο εντέρου; Πέντε υγιεινές συνήθειες μπορεί να μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη, ευρωπαϊκή μελέτη.
 Όπως έδειξε, περισσότερα από ένα στα πέντε κρούσματα καρκίνο εντέρου στο στους άντρες και από ένα στα δέκα στις γυναίκες μπορούν να προληφθούν με την ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και φτωχής σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, την συστηματική γυμναστική και την διατήρηση υγιούς του σωματικού βάρους. Απαραίτητη για την πρόληψη του καρκίνου εντέρου είναι ακόμα η αποφυγή του καπνίσματος και η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ. Με κάθε μία από τις συνήθειες που υιοθετεί κάποιος, μειώνεται ο κίνδυνος που διατρέχει να εκδηλώσει καρκίνο εντέρου.
 Έτσι, σε σύγκριση με όσους υιοθετούν μία ή καμία από αυτές τις συνήθειες, όσοι ακολουθούν δύο, τρεις, τέσσερις ή και τις πέντε προαναφερθείσες συνήθειες έχουν αντιστοίχως 13%, 21%, 34% και 37% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Η προστατευτική δράση της υγιεινής ζωής φαίνεται πως είναι ισχυρότερη για τους άντρες, καθώς οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι οι ενήλικες ακολουθούσαν τις πέντε αυτές συνήθειες, θα μειώνονταν κατά 22% τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου στους άντρες και κατά 11% στις γυναίκες.
 Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «BMC Medicine» η δρ Κρασιμίρα Αλεξαντρόβα, από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής του Ανθρώπου Potsdam-Rehbruecke (DIFE), και οι συνεργάτες της, τα συμπεράσματά τους προέρχονται από την ανάλυση στοιχείων της περίφημης μελέτης EPIC, που διεξάγεται σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
 Οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής σε 347.237 εθελοντές, ηλικίας 25 έως 70 ετών, το 35% εκ των οποίων ήταν άντρες. Σε διάστημα μιας 12ετίας είχαν καταγραφεί 3.759 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα ευρήματα της μελέτης συνδυαστικά έδειξαν ότι «το 16% των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να αποφευχθούν με απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής», κατά την δρα Αλεξαντρόβα. «Αυτό αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει πολλά για να αποφύγει τον καρκίνο – και όσο πιο υγιεινά ζει, τόσο το καλύτερο», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου