Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

EΛΛΑΔΑ. ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ! Κάθειρξη 20 αιώνων και πρόστιμο 28 εκατ. ευρώ σε τέσσερις Σύρους δουλεμπόρους!!!!

Άφωνοι έμειναν τέσσερις Σύροι, όταν άκουσαν την ποινή που τους επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για την παράνομη μεταφορά 69 συμπατριωτών τους μέσω θαλάσσης, καθώς καταδικάστηκαν σε 491 έτη κάθειρξης και χρηματική ποινή 7 εκατ. ευρώ ο καθένας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε κατηγορούμενος καταδικάστηκε μεν σε 15 έτη κάθειρξης για τη μεταφορά του κάθε αλλοδαπού αλλά σύμφωνα με το ελληνικό ποινικό δίκαιο, η ανώτερη ποινή που μπορούν να εκτίσουν είναι τα 25 έτη. 5.500 δολάρια για τη Σουηδία με ενδιάμεσο σταθμό την Ιταλία Η δράση των Σύρων αποκαλύφθηκε όταν το δίμετρο σκάφος τους υπέστη μηχανική βλάβη, 52 ναυτικά μίλια νότια του ακρωτηρίου Ταίναρο. Ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας και τότε διαπιστώθηκε ότι σ” αυτό επέβαιναν παράνομα 73 Σύροι.
 Οι 69 υπέδειξαν τους προαναφερόμενους τέσσερις ως τον κυβερνήτη και τα μέλη του πληρώματος, που θα τους μετέφεραν στην Ιταλία και από εκεί στη Σουηδία. Σύμφωνα με κατάθεση ενός εκ των αλλοδαπών που επέβαιναν στο σκάφος, είχε συμφωνηθεί να δώσουν 5.500 δολάρια για να φύγουν από την Τουρκία, στην οποία είχαν καταφύγει από την πατρίδα τους. Έδωσαν ως προκαταβολή 3.500 δολάρια και με ψαροκάικο τους πήγαν στα διεθνή ύδατα, όπου τους παρέλαβε πλοίο που θα τους οδηγούσε στην Ιταλία.
 Η συμφωνία ήταν ότι μόλις έφταναν εκεί, θα επικοινωνούσαν με δικό τους άνθρωπο, ώστε να ξοφλήσουν και να συνεχιστεί το ταξίδι τους. Παρουσιάστηκε όμως πρόβλημα στις μηχανές και αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια. Στην κατάθεση του μάλιστα, αναφέρει ότι ο κυβερνήτης επικοινώνησε με τους αρχηγούς του κυκλώματος στην Τουρκία, οι οποίοι του έδωσαν οδηγίες να σβήσει το όνομα του πλοίου και να πετάξει τα χαρτιά όλων στην θάλασσα. «Θύματα» δήλωσαν οι κατηγορούμενοι Στις απολογίες τους, οι τέσσερις Σύροι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν μέλη του πληρώματος αλλά είχαν και αυτοί πληρώσει για να φύγουν από την πατρίδα τους.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή τους, τονίζοντας πως και είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης με δομή και διακριτούς ρόλους, με διαρκή και διεθνή δράση. Μάλιστα, τόνισε ότι η δράση τους δεν περιοριζόταν μόνο στη μεταφορά τους και την κερδοσκοπία, αλλά είχαν τη δυνατότητα να τελέσουν κι άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς οι 69 μετανάστες βρίσκονταν υπό την απόλυτη εξουσία τους.
Τελικά, το δικαστήριο τους αθώωσε για την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και τους καταδίκασε επιβάλλοντας σε κάθε έναν 15 χρόνια κάθειρξης και 200.000 ευρώ για τη μεταφορά κάθε μετανάστη. Έπειτα από συγχώνευση των ποινών, το άθροισμα έβγαλε 491 χρόνια κάθειρξης και 7 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο για κάθε κατηγορούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου