Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ. Μιχάλης Ασλάνης: Πέθανε πριν ένα χρόνο, αλλά μαζεύει ακόμη χρέη!

60uy1dw9.jpgΜπορεί να πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από το θάνατο του Μιχάλη Ασλάνη, όμως για το ελληνικό δημόσιο ο διάσημος μόδιστρος συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα μας και να εργάζεται! Το ΑΦΜ του παραμένει ενεργό και “μαζεύει” χρέη, η βίλα του στη Μύκονο και το σπίτι του στο Κολωνάκι απλώς παραμένουν δεσμευμένα και οι εκκρεμότητες με τη φίρμα Aslanis άλυτες… Ίσως “φταίει” και το γεγονός πως οι τρεις αδελφές του σχεδιαστή μόδας, αποποιήθηκαν την κληρονομιά, αρνούμενοι τελικά όλοι οι συγγενείς του να κληρονομήσουν – εκτός από την περιουσία – και τα τεράστια χρέη του.
 Γιατί σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτή τη στιγμή ο Μιχάλης Ασλάνης άφησε πίσω του 1.000.000 χρέη στο Δημόσιο και άλλο ένα στους ιδιώτες. Αποτέλεσμα, η κατάσταση να βαλτώνει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας…
 Όπως υποστηρίζουν αυτοί που ασχολούνται με το θέμα, ίσως χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, τόσο με την ακίνητη περιουσία του όσο και με την εμπορική χρήση του ονόματος του. 62yslr3t.jpg Βέβαια, και σε ό,τι έχει να κάνει με το ατελιέ του Ασλάνη και τις τελευταίες δημιουργίες του τα πράγματα είναι μπλεγμένα. Εκτός από το χώρο στη Σκουφά που εγκαταλείφθηκε και στη θέση του άνοιξε ένα κομμωτήριο, κανείς δεν μπορεί να πει που βρίσκονται τα τελευταία κομμάτια που έφτιαξε ο μόδιστρος και τα οποία πλέον έχουν αποκτήσει συλλεκτική αξία. Κάποιοι λένε ότι τα έχουν μαζέψει και τα έχουν κλειδώσει σε μια αποθήκη, άλλοι ότι επιτήδειοι τα βγάζουν και τα πουλάνε σιγά σιγά, στη μαύρη αγορά… Δεν έγινε ούτε απογραφή χρεών “Είναι όλα παγωμένα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα…” λέει με νόημα στενός συνεργάτης του Μιχάλη Ασλάνη που παρακολουθεί καθημερινά τις υποτιθέμενες εξελίξεις ένα χρόνο μετά το θάνατο του.
63rqtel0.jpg Το πολυτελές διαμέρισμα στο Κολωνάκι με την πισίνα και θέα όλη την Αθήνα, συνεχίζει να κατοικείται από τον ενοικιαστή που από τον Αύγουστο του 2012 μίσθωσε το ακίνητο με την πισίνα στην ταράτσα, καταβάλλοντας κάθε μήνα το μίσθωμα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων “υπέρ της κοινωνίας των κληρονόμων” που ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο του ελληνικό Δημόσιο μετά την αποποίηση της κληρονομιάς από τους συγγενείς. Όπως λένε όσοι γνωρίζουν ο συγκεκριμένος άνθρωπος, έχει δηλώσει τις προθέσεις του να διεκδικήσει το ακίνητο όταν τα πράγματα ξεκαθαρίσουν και βγει σε πλειστηριασμό. “Στο Υποθηκοφυλακείο, το συγκεκριμένο διαμέρισμα των 150 τετραγωνικών βρίσκεται μέχρι και σήμερα στη μερίδα του μακαρίτη” λέει πρόσωπο που γνωρίζει καλά την υπόθεση και προσθέτει “Είναι και αυτό δεσμευμένο, όπως όλη η περιουσία του…”.
 Η περίφημη βίλα του Μιχάλη Ασλάνη στη Μύκονο, ρημάζει αφού πλέον δεν μπορεί να νοικιαστεί. Δεσμευμένο στο ελληνικό Δημόσιο, το πολυτελές οίκημα που βρίσκεται στην περιοχή Κανάλια, με θέα τη Δήλο κατοικείται από την Αλβανίδα οικιακή βοηθό του Ασλάνη και την κόρη της που ο ίδιος ο μόδιστρος είχε φροντίσει να τη σπουδάσει για να αναλάβει το οικονομικό κομμάτι της εταιρείας του. Μάλιστα φήμες λένε ότι πριν μερικούς μήνες ένας Άραβας μεγιστάνας που στο παρελθόν είχε φιλοξενηθεί στη βίλα του Μιχάλη Ασλάνη, έδειξε ενδιαφέρον να αγοράσει έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού την έπαυλη που αποτελούσε το ησυχαστήριο του μόδιστρου στο νησί των ανέμων.
 Όμως, δεν μπορούσε να γίνει κανένα ντιλ αφού το οίκημα είναι δεσμευμένο. “Το Δημόσιο για να το πουλήσει, θα πρέπει να ξέρει πόσα είναι τα χρέη του Ασλάνη προκειμένου να τα αποδεχθεί και να γίνει μεταβίβαση. Δεν έχει γίνει όμως απογραφή χρεών. Δεν έχει γίνει φορολογικός έλεγχος και αποτίμηση, δεν έχουν ικανοποιηθεί οι τράπεζες και συνεπώς και η βίλα στη Μύκονο παραμένει στο όνομα του Μιχάλη Ασλάνη” εξηγεί ένας από τους τελευταίους συνεργάτες του Μιχάλη Ασλάνη που γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα και προσθέτει “Υπάρχουν χρέη σε τράπεζες, στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ και σε ιδιώτες…”.  Το ενεργό ΑΦΜ και τα χρέη των 2 εκατομμυρίων Εκτός από την ακίνητη περιουσία που θα μπορούσε να πουληθεί για να ικανοποιήσει και το ελληνικό Δημόσιο αλλά και τους ιδιώτες, ένα χρόνο μετά το θάνατο του μόδιστρου ανοικτή παραμένει και η εταιρεία του. “Η εταιρεία θεωρείται υφιστάμενη. Δεν μπορεί να κλείσει” λέει φίλος του Ασλάνη για να προσθέσει πως “Δεν μπορεί να κλείσει ούτε το ΑΦΜ του. Είναι κατά κάποιο τρόπο ενεργό και “μαζεύει” χρέη. Δεν μπορεί να κλείσει αν δεν κλείσουν όλοι οι λογαριασμοί που έχει με τους οφειλέτες. Το ελληνικό Δημόσιο ως τελευταίος κληρονόμος πρέπει να καλύψει ισομερώς τους οφειλέτες και να πληρωθούν τα χρέη για να κλείσει το ΑΦΜ του. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ήταν ατομική επιχείρηση και δεν πρόλαβαν να την πτωχεύσουν”.
 Οι πρόχειροι υπολογισμοί, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη εκκαθάριση, λένε ότι τα χρέη ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια. Ένα μέρος θα μπορούσε να καλυφθεί και από την πώληση των δημιουργιών του που όπως κάποιοι λένε έχουν αποκτήσει συλλεκτική αξία. Όμως, κανείς δεν ξέρει να πει που βρίσκονται τα τελευταία κομμάτια… Ίσως κλειδωμένα σε μια υπόγεια αποθήκη, ίσως ριγμένα από τα χέρια κάποιων επιτήδειων στη μαύρη αγορά… Ένα χρόνο πριν… Τις τελευταίες μέρες της ζωής του ο Μιχάλης Ασλάνης ζούσε με το φόβο μιας ενδεχόμενης σύλληψης, αν και οι συνεργάτες του ήρθαν σε επαφή με το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων όπου εκδόθηκε το ένταλμα και πήραν παράταση αρχικά μέχρι τέλους Αυγούστου, ενώ ήλπιζαν ότι θα αυτή θα επεκτείνονταν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί το ένταλμα αφορούσε χρέη προς το δημόσιο ύψους 170.000 ευρώ, δεν ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παράλληλα τον Οκτώβριο οι οικονομικοί του συνεργάτες θα κατάφερναν να “σπρώξουν” τη βίλα του Μιχάλη Ασλάνη στη Μύκονο η αξία της οποίας αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
 Ο σχεδιαστής από τις 9 Αυγούστου του 2013 που ενημερώθηκε για το ένταλμα σύλληψης άρχισε να αγχώνεται υπερβολικά. Αν και οι νομικοί του σύμβουλοι και οι λογιστές του έλεγαν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος και όλα ήταν υπό έλεγχο για να τον καθησυχάσουν, αυτός αγωνιούσε. 60uy1dw9.jpg Μάλιστα έφθασε σε σημείο να μη βγαίνει από το σπίτι του στο Κολωνάκι, να κλειδώνει πάντα την πόρτα του υπνοδωματίου του, ενώ τις ελάχιστες φορές που έβγαινε έξω έκρυβε το πρόσωπο του με καπελάκι τζόκεϊ, λες και ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο. Την Παρασκευή 23 Αυγούστου στέλνει μια επιστολή στους στενούς του συνεργάτες και μέσα σε τρεις σελίδες ανέφερε τους λόγους που οδηγήθηκε στην καταστροφή αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πλέον δύναμη να παλέψει.
Τελευταία φορά που τον είδαν οι συνεργάτες του ήταν το βράδυ της Δευτέρας 26 Αυγούστου. Μια από τις κοπέλες που εργάζεται στο ατελιέ, ανεβαίνει στον 3ο όροφο που ήταν το σπίτι του για να του δώσει έναν φάκελο. Ο σχεδιαστής ανοίγει λίγο την πόρτα βγάζει το χέρι του και τον παίρνει. Την Τρίτη δεν εμφανίζεται καθόλου στο ατελιέ της οδού Σκουφά.
 Κάτι το οποίο δεν έκανε εντύπωση στους στενούς του συνεργάτες αφού τελευταία συνήθιζε να εργάζεται το βράδυ και να κοιμάται την ημέρα. Ήθελε λένε να κοιμάται την ημέρα όπου στο ατελιέ βρίσκεται κόσμος για να αισθάνεται ασφάλεια. Όταν όμως την Τετάρτη το πρωί δεν δίνει σημάδια ζωής και δεν απαντά ούτε στα τηλέφωνα του οι δύο υπάλληλοι αποφασίζουν να ανέβουν πάνω για να δουν τι είχε συμβεί. Οι δύο κοπέλες ανεβαίνουν τα σκαλιά και με τα κλειδιά που τους είχε δώσει ο ίδιος μπαίνουν στο διαμέρισμα. Κατευθύνονται στο υπνοδωμάτιο όμως η πόρτα είναι κλειδωμένη. Με τη βοήθεια κλειδαρά, ανοίγουν μπαίνουν μέσα και βλέπουν τον Ασλάνη νεκρό. Στο μπάνιο υπάρχουν δύο μεγάλα μπολ με υπολείμματα από χάπια… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου