Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Οι καυτερές πιπεριές παρατείνουν τη ζωή! Απο τον βοτανολογο Νιωτη.

Όσοι λατρεύουν τα καυτερά μπαχαρικά -και ειδικά τις καυτερές πιπεριές (τσίλι)- έχουν έναν ακόμη λόγο, πέρα από τις γευστικές τους προτιμήσεις, για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους πιάτα. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της California, τα καυτερά παρατείνουν τη ζωή, μπλοκάροντας την ικανότητα του σώματος να νιώθει πόνο. Φυσικά, αυτό μπορεί να το πετύχει κάποιος τρώγοντας πολλές καυτερές πιπεριές!
 Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια, τα οποία έδειξαν ότι, όταν τα σήματα πόνου σταμάτησαν να φθάνουν στον εγκέφαλό τους, άρχισε να παρατηρείται παράταση της ζωής τους. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, «τα ζώα που δεν μπορούν να παράγουν την πρωτεΐνη TRPV1 (αυτή που μας κάνει έχουμε την αίσθηση του πόνου) παρουσίαζαν εξαιρετικά μακρά διάρκεια ζωής». Και όχι μόνο εμφάνιζαν παρατεταμένη διάρκεια ζωής κατά 14%, αλλά ήταν και πιο υγιή, καθώς εκδήλωναν καρκίνο με χαμηλότερη συχνότητα, ενώ και η μνήμη τους εξασθενούσε λιγότερο με το πέρασμα του χρόνου.
 Παράλληλα, έκαιγαν περισσότερες θερμίδες χωρίς να ασκούνται πιο πολύ από το συνηθισμένο, ενώ ο μεταβολισμός τους -συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να επεξεργάζονται τη ζάχαρη- παρέμενε «νεανικός» στη μετέπειτα ζωή τους. Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail».

1 σχόλιο:

  1. Οι τομάτες μπορούν να θεωρηθούν ως η τελειότερη τροφή της φύσης. Δεν περιέχουν λιπαρά, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, Α και ασβεστίου, ενώ περιέχουν σε σημαντική ποσότητα λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από βλάβες, προλαμβάνει την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του παγκρέατος κ.ά. Τέλος, περιέχουν φαινυλαλανίνη, ένα βασικό αμινοξύ που είναι σημαντικό για τη λειτουργία των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Η φαινυλαλανίνη έχει βρεθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, καταπραΰνει την κατάθλιψη και αυξάνει την πνευματική διαύγεια. Μια κανονική τομάτα παρέχει στον οργανισμό 21 θερμίδες (kcal). Άλλα διατροφικά στοιχεία ανά 100g τομάτας:

    Πρωτεΐνες: 0,88g
    Λίπη: 0,20g
    Υδατάνθρακες: 3,92g<
    Σάκχαρα: 2,63g
    Ασβέστιο: 10mg
    Σίδηρος: 0,27mg
    Κάλιο: 237mg
    Νάτριο: 5mg
    Βιταμίνη C: 12,7mg

    ΑπάντησηΔιαγραφή