Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Kαιρός να μάθουμε πότε η ζάχαρη κάνει καλό! Απο τον βοτανολογο Νιωτη.

Η ζάχαρη αποτελεί ένα σημαντικό «καύσιμο», που παρέχει ενέργεια στον οργανισμό μας. Ανακαλύψτε τα οφέλη της ζάχαρης και των απλών σακχάρων όπως ονομάζεται το είδος των υδατανθράκων στο οποίο ανήκει
 TI ΠPOΣΦEPEI ΣTON OPΓANIΣMO MAΣ Tα οφέλη της ζάχαρης, αν και σημαντικά, συχνά επισκιάζονται από τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για το προϊόν του ζαχαροκάλαμου. H ζάχαρη περιέχει απλά σάκχαρα, που είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή, ιδιαίτερα όταν χρειαζόμαστε άμεση τόνωση και ενέργεια. Tα απλά σάκχαρα έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. H γλυκόζη είναι η κατεξοχήν «τροφή» του εγκεφάλου και των μυών. Ωστόσο, απλά σάκχαρα δεν περιέχει μόνον η ζάχαρη, αλλά και το μέλι και τα φρούτα. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, σε μια ισορροπημένη διατροφή οι θερμίδες από τη ζάχαρη, το μέλι και τα φρούτα καλό είναι να καλύπτουν το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε αυτό το ποσοστό, μια και το πλεόνασμα των απλών σακχάρων αποθηκεύεται στον οργανισμό σαν λίπος. Φροντίστε, επίσης, να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν απλά σάκχαρα όταν χρειάζεστε να τονώσετε άμεσα την ενεργητικότητά σας.

3 σχόλια:


  1. Ζάχαρη: ο μεγάλος… εχθρός της υγείας

    Όσο κι αν την «αγαπάμε», αξίζει να δούμε κάποιες δυσάρεστες αλήθειες για τη ζάχαρη που ίσως να μην ξέραμε και που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που την χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας.

    Ότι η ζάχαρη προκαλεί κακό στην υγεία μας δεν αποτελεί καινούργια είδηση. Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι ίσως το πόσο κακό προκαλεί και με ποιους τρόπους. Οι οδοντίατροι και οι διαιτολόγοι μας προειδοποιούν από όταν είμαστε παιδιά για τις επιπτώσεις της. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

    Η ζάχαρη επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Άλλοι εμφανίζονται σε βάθος χρόνου κι άλλοι πιο γρήγορα. Αξίζει να δούμε κάποιες αλήθειες για τη ζάχαρη που ίσως να μην ξέραμε και που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που την χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας.

    Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης δεν είναι χειρότερο από την επιτραπέζια ζάχαρη

    Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης έχει αποκτήσει μια αρνητική φήμη εξαιτίας της εξαιρετικά συμπυκνωμένης μορφής γλυκαντικής ουσίας που διασπά το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από τη ζάχαρη σε στέρεα μορφή. Κάτι τέτοιο πάντως δεν ισχύει, αφού όπως αποδεικνύουν έρευνες η ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι ίδια μόλις εισχωρήσουν στο σώμα. Η ζάχαρη είναι κατά το ήμισυ φρουκτόζη και κατά το άλλο ήμισυ γλυκόζη, ενώ το σιρόπι είναι 50% φρουκτόζη και 45% γλυκόζη. Η φρουκτόζη και η γλυκόζη μεταβολίζονται διαφορετικά, αλλά και τα δύο καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος.

    Η υγρή με τη στέρεα μορφή ζάχαρης έχουν διαφορά

    Το να κόψετε τα ανθρακούχα ποτά είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Το έχετε ακούσει αρκετές φορές, αλλά θα πειστείτε μόλις μάθετε το λόγο. Η ζάχαρη σε υγρή μορφή φτάνει στο συκώτι γρήγορα αφού δεν περιέχει ίνες για να την καθυστερήσουν. Αυτό κάνει το συκώτι να «εργάζεται» πιο σκληρά και γρηγορότερα. Έτσι, μετατρέπει το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης σε λίπος και οδηγεί στην αντίσταση στην ινσουλίνη, πάθηση η οποία είναι πιο γνωστή ως προδιαβήτης.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Παιδια χρονια πολλα !!καλα Χριστουγενα !!
    Η ζαχαρη κανι ; καλο ; η κακο ; οταν την καταναλωνουμε με το μετρο !! ενα, δυο, κουταλακια την ημερα δεν κανη κακο .Μαλων καλο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα παντα παιδια με το μετρο να τα καταναλωνουμε !πολλα νερα να πινεται καθε μερα 6,7,8 ποτηρια νερο αν μπορειτε απο τη βρυση οχι κρυο , οχι πολλα κρεατα τωρα που πλησιαζουν τα Χριστουγεννα λιγο φαγητο και την ωρα που πεινατε να τρωτε για να εχεται καλη υγεια!! ΜΙΑ ΖΩΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή