Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΥΓΕΙΑ. Φάρμακα που προστατεύουν από το AIDS δεν ενθαρρύνουν το μη ασφαλές σεξ....

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ΗIV οροαρνητικοί ετεροφυλόφιλοι που λαμβάνουν προστατευτική αγωγή για να μην προσβληθούν από τον ιό του AIDS ,τον οποίο φέρουν οι οροθετικοί τους σύντροφοι, δεν υιοθετούν πιο επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές. Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Washington του Σηάτλ βρήκε πως το γεγονός ότι τα άτομα αυτά γνώριζαν ότι είναι προστατευμένοι από τη μετάδοση του HIV δεν άλλαξε τον τρόπο που συμπεριφερόντουσαν σεξουαλικά, ούτε οδήγησε σε πιο συχνές επαφές χωρίς προφυλακτικό.
 Τα ερευνητικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των νέων στρατηγικών πρόληψης της λοίμωξης από HIV που περιλαμβάνουν την προφυλακτική αγωγή πριν από τη έκθεση στον ίο, προάγουν αισιόδοξες σκέψεις σχετικά με το ενδεχόμενο αναστρεψιμότητας της παγκόσμιας επιδημίας του HIV.
Για τους ερευνητές όμως, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουν εάν οι οροαρνητικοί σύντροφοι φορέων του ιού , οι οποίοι γνώριζαν ότι η αγωγή προφύλαξης τους προστατεύει από τον ιό, ανταποκρινόντουσαν με την υιοθέτηση επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών και αύξαναν τη συχνότητα μη ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι ερευνητές εξέτασαν ενδελεχώς τα ευρήματα μιας προηγούμενης μελέτης του 2011, η οποία αποκάλυψε ότι μια προληπτική αγωγή μπορούσε να προφυλάξει αποτελεσματικά τους οροαρνητικούς άνδρες και γυναίκες από τη μετάδοση του HIV που έφερε ο/η σύντροφός τους.
 Ανέλυσαν τις πληροφορίες περισσότερων από 3000 ατόμων, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν και ένα χρόνο μετά την έναρξη της προφυλακτικής αγωγής. Παράλληλα, στους συμμετέχοντες δόθηκαν συμβουλές σχετικά με τα τεστ κύησης και τον τρόπο μείωσης του κινδύνου μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως είναι τα χλαμύδια, η γονόρροια και οι τριχομονάδες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες υιοθετούσαν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές λιγότερο συχνά, ακόμα και πριν μάθουν τα ευρήματα της μελέτης αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της προστατευτικής αγωγής.
 Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η συμβουλευτική που έλαβαν σχετικά με τους κινδύνους του μη ασφαλούς σεξ μπορεί να ήταν αποτελεσματική. Πολύ σημαντικό επίσης είναι, ότι δε βρέθηκε διαφορά στη συχνότητα μη ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας ούτε μετά τη αποκάλυψη των ευρημάτων στους συμμετέχοντες.
Βρέθηκε όμως, μια μικρή αύξηση στην υιοθέτηση μη επικινδύνων σεξουαλικών συμπεριφορών εκτός σχέσης, χωρίς όμως την ταυτόχρονη αύξηση στα ποσοστά μη προγραμματισμένων κυήσεων και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Φαίνεται λοιπόν, ότι η αγωγή που προφυλάσσει από τη μετάδοση του HIV δεν αλλάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά με τρόπο που να υπονομεύει τα αναμφίβολα οφέλη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και πρόληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου