Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΕΘΝΗ. Σύγχυση για τον αριθμό των νεκρών από τον τυφώνα στις Φιλιππίνες...

Σε 2.357 ανέρχονται τα θύματα από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, ωστόσο ο αριθμός αυτός φαίνεται ότι διπλασιάστηκε μέσα στη νύχτα, με βάση τις τελευταίες αναφορές για τους νεκρούς στην πόλη Τακλομπάν. Σε έναν πίνακα ανακοινώσεων στο δημαρχείο της πόλης αναφέρεται ότι οι νεκροί είναι 4.000 από 2.000 που ήταν μόλις μία ημέρα πριν. Ο αριθμός των 4.000 νεκρών είναι γραμμένος με μπλε μαρκαδόρο σε ένα καβαλέτο στον πίνακα ανακοινώσεων από τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι άρχισαν τις μαζικές ταφές την Πέμπτη. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνο Ακουίνο δέχεται μεγάλη πίεση προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία διανομής της βοήθειας, ενώ παράλληλα του ασκείται σκληρή κριτική για τις ασάφειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, ιδίως στην Τακλομπάν, πρωτεύουσα της πλέον κατεστραμμένης επαρχίας Λέιτε.
 Ο δήμαρχος της πόλης Άλφρεντ Ρομουαλντέζ είπε ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα και τα πτώματά τους να χάθηκαν, όταν τα κύματα χτύπησαν σαν τσουνάμι τις παράκτιες περιοχές. «Μια γειτονιά είχε πληθυσμό 10.000 - 12.000 ανθρώπων και τώρα είναι εντελώς έρημη» ανέφερε. Η αναφορά για τον αριθμό των θυμάτων στον πίνακα ανακοινώσεων του δημαρχείου της Τακλομπάν συνιστά την πρώτη δημόσια παραδοχή ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών πιθανόν να υπερβεί κατά πολύ την εκτίμηση που έκανε ο πρόεδρος Ακουίνο για 200 έως 2.500 νεκρούς. Την Τρίτη, ο Ακίνο είπε ότι οι αναφορές των τοπικών αξιωματούχων για 10.000 νεκρούς είχαν υπερεκτιμηθεί και οφείλονται στον «συναισθηματικό τραυματισμό τους». Ο περιφερειακός αρχηγός της αστυνομίας Ελμέρ Σόρια, ο οποίος μίλησε πρώτος για 10.000 νεκρούς, απομακρύνθηκε από τη θέση του.
 Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι ο Σόρια πρόκειται να μεταφερθεί στην έδρα της αστυνομίας στη Μανίλα και ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε στο Reuters ότι ο Σόρια απομακρύνθηκε από τη θέση του την Πέμπτη εξαιτίας των αναφορών για τους 10.000 νεκρούς. Ο επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών στην Τακλομπάν Τέκσον Τζον Λιμ, ο οποίος την περασμένη Κυριακή εκτίμησε και αυτός τον αριθμό των νεκρών σε 10.000, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ακουίνο μπορεί σκόπιμα να υποβαθμίζει τον συνολικό αριθμό των απωλειών. «Φυσικά, δεν θέλει να δημιουργήσει μεγάλο πανικό, έτσι ώστε η ζωή να συνεχιστεί» είπε. Ο αριθμός των διασωθέντων έχει αυξηθεί, ωστόσο αυτοί είναι απελπισμένοι και οργισμένοι με τον ρυθμό της διανομής της βοήθειας, η οποία «παρεμποδίζεται» από την αδυναμία λειτουργίας της τοπικής κυβέρνησης, τις γενικευμένες λεηλασίες, την έλλειψη καυσίμων για τα οχήματα διάσωσης αλλά και την αδυναμία να απομακρυνθούν οι τόνοι των συντριμμιών που «πνίγουν» τους δρόμους. Οι νεκροί εξακολουθούν να θάβονται, αλλά πολλά πτώματα παραμένουν ακάλυπτα στις άκρες του δρόμου ή κάτω από τα ερείπια των σπιτιών.
 Ο αριθμός των αγνοουμένων, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, παρέμεινε την Πέμπτη στις 22.000. Σε αυτούς μπορεί να περιλαμβάνονται άτομα που έχουν ήδη εντοπιστεί. Διεθνείς παράγοντες ζητούν επείγουσα αποστολή βοήθειας και χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. «Υπάρχει απόλυτη καταστροφή.
 Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και ζητούν τροφή, νερό, στέγη, αναλώσιμα υλικά και πληροφορίες για τους αγαπημένους τους» δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λετονία. Το κύριο συνεδριακό κέντρο στην Τακλομπάν, το Αστροντόμ, έχει μετατραπεί σε ένα προσωρινό σπίτι για εκατοντάδες ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες απόλυτης αθλιότητας. Οικογένειες μαγειρεύουν γεύματα μέσα στη δυσωδία των σκουπιδιών και των ούρων. Τα συντρίμμια παραμένουν σκορπισμένα κατά μήκος των δρόμων και οι δυσκολίες αυξάνονται από τα λιμνάζοντα νερά. Οι επιζώντες σχηματίζουν μεγάλες ουρές κάτω από τον καυτό ήλιο και στη συνέχεια υπό καταρρακτώδη βροχή για να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα από τη μοναδική πηγή ενέργειας, μία γεννήτρια .
 Άλλοι άρχισαν να επισκευάζουν τις μοτοσικλέτες και τα σπίτια τους. Ένας διασώστης καθαρίζοντας συντρίμμια κοντά σε έναν τοίχο έγραψε με σπρέι: «Χρειαζόμαστε τρόφιμα». Έξω από την Τακλομπάν ξεκίνησαν οι μαζικές ταφές, όπου περίπου 300 πτώματα τοποθετήθηκαν σε έναν ομαδικό τάφο την Πέμπτη. Η τοπική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σε παράλυση, διαθέτοντας μόλις 70 εργαζομένους σε σύγκριση με τους 2.500 που είχε κατά κανόνα. Πολλοί σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν, άλλοι έχασαν τις οικογένειές τους.
 Περισσότεροι από 920.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί, σύμφωνα με τις αναφορές των Ηνωμένων Εθνών, ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν λάβει ακόμη καμία βοήθεια. «Είναι αλήθεια, υπάρχουν ακόμη περιοχές όπου δεν μπορούσε να φθάσει βοήθεια. Εκεί οι άνθρωποι βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη» δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μανίλα η Βαλερί Άμος, επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ. «Ελπίζω ότι στις επόμενες 48 ώρες αυτό θα αλλάξει σημαντικά» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου