Η κατανάλωση μίας κούπας χυμού παντζαριού κάθε μέρα μπορεί να ρίξει την υψηλή πίεση του αίματος και μάλιστα γρήγορα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Queen Mary, με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Αμρίτα Αλουβάλια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα υπέρτασης «Hypertension», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 15 ασθενείς (οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες) που είχαν υψηλή πίεση 140 έως 150 χιλιοστόμετρα υδραργύρου (mmHg) και δεν έπαιρναν αντι-υπερτασικά φάρμακα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές έπιναν 250 χιλιοστόλιτρα (ml) παντζαροχυμό έριχναν την πίεσή τους κατά 10 mmHg. Η υποχώρηση της πίεσης γίνεται αισθητή τρεις έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, ενώ είναι ανιχνεύσιμη και την επόμενη μέρα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ευεργετική δράση του παντζαριού οφείλεται στα νιτρικά άλατα που αυτό περιέχει και τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου μέσα στο αίμα. Αυτό το αέριο, με τη σειρά του, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια η πίεση να πέφτει.
Πάντως, οι ερευνητές ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η δράση του παντζαροχυμού σε βάθος χρόνου. «Είμαστε ακόμα αβέβαιοι κατά πόσο αυτή η πτώση της πίεσης διατηρείται μακροπρόθεσμα» είπε η Αλουβάλα, δήλωσε όμως έκπληκτη από το πόσο μικρή ποσότητα παντζαροχυμού χρειάζεται για να πέσει η πίεση σε σημαντικό βαθμό και σε σύντομο χρόνο. Γι' αυτό, συνέστησε στους ανθρώπους να τρώνε και άλλα λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα, όπως το μαρούλι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια παρενέργεια της κατανάλωσης του παντζαριού μπορεί να είναι ότι τα ούρα θα αποκτήσουν ροζ απόχρωση.
Τα νιτρικά άλατα υπάρχουν στο έδαφος και αποτελούν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες για τα φυτά, τις οποίες απορροφούν μέσω των ριζών τους. Η παρατεταμένη υψηλή πίεση του αίματος αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η πίεση μετριέται ως συστολική (όταν η καρδιά χτυπάει, δηλαδή αντλεί το αίμα) και διαστολική (όταν η καρδιά ηρεμεί ανάμεσα σε δύο χτύπους). Υψηλή θεωρείται συνήθως η πίεση όταν ξεπερνά τα 140/90 mmHg.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές έπιναν 250 χιλιοστόλιτρα (ml) παντζαροχυμό έριχναν την πίεσή τους κατά 10 mmHg. Η υποχώρηση της πίεσης γίνεται αισθητή τρεις έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, ενώ είναι ανιχνεύσιμη και την επόμενη μέρα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ευεργετική δράση του παντζαριού οφείλεται στα νιτρικά άλατα που αυτό περιέχει και τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου μέσα στο αίμα. Αυτό το αέριο, με τη σειρά του, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια η πίεση να πέφτει.
Πάντως, οι ερευνητές ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η δράση του παντζαροχυμού σε βάθος χρόνου. «Είμαστε ακόμα αβέβαιοι κατά πόσο αυτή η πτώση της πίεσης διατηρείται μακροπρόθεσμα» είπε η Αλουβάλα, δήλωσε όμως έκπληκτη από το πόσο μικρή ποσότητα παντζαροχυμού χρειάζεται για να πέσει η πίεση σε σημαντικό βαθμό και σε σύντομο χρόνο. Γι' αυτό, συνέστησε στους ανθρώπους να τρώνε και άλλα λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα, όπως το μαρούλι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια παρενέργεια της κατανάλωσης του παντζαριού μπορεί να είναι ότι τα ούρα θα αποκτήσουν ροζ απόχρωση.
Τα νιτρικά άλατα υπάρχουν στο έδαφος και αποτελούν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες για τα φυτά, τις οποίες απορροφούν μέσω των ριζών τους. Η παρατεταμένη υψηλή πίεση του αίματος αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η πίεση μετριέται ως συστολική (όταν η καρδιά χτυπάει, δηλαδή αντλεί το αίμα) και διαστολική (όταν η καρδιά ηρεμεί ανάμεσα σε δύο χτύπους). Υψηλή θεωρείται συνήθως η πίεση όταν ξεπερνά τα 140/90 mmHg.
Ενίσχυση της αντοχής
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά νέα για τους αθλητές και όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή προβλήματα στο μεταβολισμό. Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter έδειξε ότι πίνοντας χυμό παντζαριού μπορούμε να ενισχύσουμε τις αντοχές μας ώστε να γυμναζόμαστε 16% περισσότερο. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Έρευνα του Queen Marry University of London απέδειξε ότι όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.
Μείωση της χοληστερίνης
Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.
Καλό μεσημέρι Νιώτη καλό μεσημέρι σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Σταυρουλα!! καλο μεσημερι!
ΑπάντησηΔιαγραφή