Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Έχετε επίμονο βήχα; Φάτε λίγη σοκολάτα!

Η σοκολάτα μπορεί να έχει (και) αντιβηχικές ιδιότητες, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό της φαίνεται να καταπολεμά τα συμπτώματα τόσο του οξέος όσο και του χρόνιου βήχα. Σχεδόν 300 πάσχοντες από επίμονο βήχα συμμετέχουν σε κλινική μελέτη που πραγματοποιείται σε 13 νοσοκομεία του βρετανικού ΕΣΥ, για να διαπιστωθεί πόσο τους ωφελεί η θεοβρωμίνη.
 Η θεοβρωμίνη είναι μία φυσική χημική ουσία που εξάγεται από το κακάο και χορηγείται στους εθελοντές δύο φορές την ημέρα, επί δύο εβδομάδες. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως το 60% των ασθενών παρουσιάζουν άμβλυνση του βήχα τους - και οι ερευνητές λένε ότι μία μικρή μπάρα μαύρης σοκολάτας μπορεί να περιέχει επαρκείς ποσότητες θεοβρωμίνης ώστε να καταστείλει τον χρόνιο βήχα. Ωστόσο διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται για θεραπεία του βήχα: η θεοβρωμίνη απλώς καταστέλλει το αντανακλαστικό του βήχα όσο καιρό λαμβάνεται. Μετά τη διακοπή της λήψης της, ο βήχας επιστρέφει. Προγενέστερη μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Καρδιάς, Πνευμόνων & Αίματος (NIHLB), των ΗΠΑ, έδειξε ότι η θεοβρωμίνη δεσμεύει τη δράση των αισθητηρίων νεύρων, με αποτέλεσμα να σταματά το αντανακλαστικό του βήχα. Μάλιστα η μελέτη αυτή είχε δείξει ότι η θεοβρωμίνη είναι πιο αποτελεσματική από το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο κωδεΐνη. Όλοι βήχουμε που και που, αλλά ο ένας στους 12 ενήλικες παρουσιάζει τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση βήχα που επεμβαίνει στην καθημερινότητά του. Η ποσότητα της θεοβρωμίνης που δοκιμάζεται στους βρετανούς ασθενείς είναι 1.000 mg ανά δόση. Η άγλυκη μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου 450 mg ανά 30 γραμμάρια, η γλυκιά μαύρη σοκολάτα σχεδόν 150 mg και η σοκολάτα γάλακτος περίπου 60 mg ανά 30 γραμμάρια προϊόντος. «Η θεοβρωμίνη μοιάζει ιδιαίτερα αποτελεσματική. Εμείς μελετάμε διατροφικό συμπλήρωμα, αλλά πιστεύω ότι μία μπάρα άγλυκης μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική εναντίον του επίμονου βήχα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλαϊν Μόρις, καθηγητής Αναπνευστικής Ιατρικής και διευθυντής στην Κλινική Βήχα του Πανεπιστημίου του Hull, στο Γιόρκσαϊρ. «Ωστόσο ο κόσμος θα είναι προσεκτικός, διότι η σοκολάτα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η αύξηση του σωματικού βάρους», επισήμανε.

2 σχόλια:

  1. Θεραπευτικές ιδιότητες

    H σοκολάτα έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει. Μετά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 και στη σεροτονίνη, η οποία είναι νευροδιαβιβαστής με αντικαταθληπτική δράση.

    Φίλος της υγιεινής διατροφής

    Η σοκολάτα έχει ξεχωριστές διατροφικές ιδιότητες, καθώς περιέχει υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, μεγάλες ποσότητες καλίου και μαγνησίου, αξιοσημείωτες ποσότητες ασβεστίου, νατρίου και χαλκού, μικρές ποσότητες βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, σιδήρου, αλκαλοειδή, πολυφαινόλες κ.α. Όλοι οι τύποι σοκολάτας περιέχουν πολυφαινόλες που χαρακτηρίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ικανότητες. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η μαύρη σοκολάτα, και ακολουθούν το πράσινο τσάι, το κρασί και τα λαχανικά και φρούτα.

    Εχθρός της παχυσαρκίας

    Αν και η σοκολάτα είναι το τρόφιμο που προσφέρει τη μεγαλύτερη απόλαυση, παράλληλα αποτελεί απαγορευμένο καρπό, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη. Όσοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος, θα πρέπει να καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες σοκολάτας, καθώς 100γρ. προσδίδουν 500 θερμίδες. Η ιδανική λύση είναι πολύ μικρές ποσότητες πικρής σοκολάτας 2-3 φορές/ βδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή