Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΖΩΗ & ΣΤΥΛ. ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ.....Το πιο διάσημο επιτραπέζιο παιχνίδι που στην αρχή απορρίφθηκε...

Το πιο διάσημο επιτραπέζιο παιχνίδι που στην αρχή απορρίφθηκεΤο πιο διάσημο επιτραπέζιο παιχνίδι, η ΜΟΝΟΠΟΛΗ άρχισε την ιστορική της διαδρομή στις αρχές του 20ου αιώνα όταν πρωτοσχεδιάστηκε σε μία αρχική μορφή ένα παιχνίδι το 1903 από την Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Μάτζι.
 Μεταξύ του 1930 και του 1935 μιά σειρά από παρόμοια επιτραπέζια παιχνίδια δημιουργήθηκαν με κύριο θέμα τους την αγοραπωλησία γης και την οικιστική ανάπτυξη σε αυτή. Ηταν όμως το 1934, στην κρίση της Μεγάλης Υφεσης (Great Depression) όταν ο άνεργος, όπως πολύς κόσμος εκείνη την εποχή τότε, Τσαρλς Ντ. Ντάροου από την Περσιλβάνια των Η.Π.Α. παρουσίασε το επιτραπέζιο παιχνίδι ΜΟΝΟΠΟΛΗ στους διευθυντές των Aδερφούς Πάρκερ.
 Το παιχνίδι τότε απορρίφθηκε γιατί είχε 52 σχεδιαστικά λάθη. Αλλά ο κος Ντάροου δεν απογοητεύθηκε. Εχοντας αρκετό χρόνο στην διάθεσή του και όντας εμπνευσμένος από τις δυνατότητες του παιχνιδιού για δόξα και χρήμα άρχισε να παράγει το παιχνίδι μόνος του. Με την βοήθεια ενός φίλου εκτυπωτή ο κος Ντάροου παρήγαγε και πούλησε πάνω από 5000 χειροποίητα σετ ΜΟΝΟΠΟΛΗΣ σε ένα πολυκατάστημα της Φιλαδέρφειας.
 Οι ανθρώποι ξετρελλαθήκαν με το παιχνίδι και το αγάπησαν με την πρώτη στιγμή. Αλλά καθώς η ζήτηση αυξάνονταν και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτό πλέον ξανα-επέστρεψε στους Aδερφούς Πάρκερ. Τα υπόλοιπα είναι βέβαια ιστορία. Το 1935, την πρώτη του κιόλας χρονιά το παιχνίδι ήταν το πρώτο σε πωλήσεις στην Αμερική!
 Μεχρι τώρα υπολογίζεται ότι πάνω από 500 εκατομύρια άνθρωποι έχουν παίξει ΜΟΝΟΠΟΛΗ στον κόσμο και είναι το πιο πολυπαιγμένο επιτραπέζιο παιχνίδι. Εχει πουληθεί σε πάνω από 100 χώρες και παράγεται σε 41 γλώσσες.
 Εχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο πανω από 200 εκατομύρια παιχνίδια ενώ πάνω από 5 δισεκατομύρια μικρά πράσινα σπιτάκια έχουν χτιστεί από το 1935! Το μεγαλύτερο παιχνίδι Μονόπολης στην ιστορία κράτησε 70 ημέρες. Η ΜΟΝΟΠΟΛΗ αποτελεί μέρος του σύγχρονου κοινωνικού πολιτισμού μας τόσο πολύ,που πολλά από τα στοιχεία της έχουν ήδη κατοχυρωθεί και νομικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου