Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. "ΤΑ ΜΟΥΡΑ"...Απο τον βοτανολογο μας ΝΙΩΤΗ...

Τα μούρα αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, φλαβονοειδών, διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C και βιταμίνη Ε.
 Οφέλη
: αντικαρκινική δράση, ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος, υγιή όραση (λόγω της λουτεΐνης που περιέχουν τα blueberries και τα raspberries), υγιές ουροποιητικό σύστημα, βελτίωση καρδιακής λειτουργίας, καταστροφή ελεύθερων ριζών-αντιγηραντική δράση (οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τις μεμβράνες των κυττάρων και του DNA
 μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξειδωτικό στρες και είναι η αιτία για πληθώρα δυσλειτουργιών και ασθενειών που σχετίζονται με την γήρανση). Έρευνα (Human Nutrition Research Center (HNRC), USDA) έδειξε ότι στα άτομα που κατανάλωσαν blueberries, σημειώθηκε μείωση του οξειδωτικού στρες σε δύο περιοχές του εγκεφάλου και καλύτερη «συγκράτηση» του σήματος των νευροδιαβιβαστών.
 Ποικιλίες μούρων:
moura1 Acai berry, aronia berry, bearberry, bilberry, blackberry, black Currant (διαθέσιμο και ως συμπλήρωμα), blueberry (μύρτιλα) , boysenberry, chokeberry, cranberry, goji, gooseberry, lingonberry, maqui berry της Βόρειας Αμερικής, mulberry, pyracantha berry, raspberry, strawberry και yumberry της Κίνας.

7 σχόλια:

  1. Έρευνες απέδειξαν ότι τα μούρα acai έχουν φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς και μια ουσία που ρυθμίζει την χοληστερόλη. Όταν τρώγονται σαν φρούτα βοηθούν να μειωθεί η κακή χοληστερίνη στο αίμα και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη. Οι φυλές του Αμαζονίου το γνώριζαν αυτό καθώς επίσης ότι βοηθούν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, την καταπολέμηση μολύνσεων, την προστασία της καρδιάς, του προστάτη και ενισχύουν τη στύση (φυσικό viagra). Τα μούρα acai αποτελούν μια τεράστια πηγή ενέργειας για τις φυλές του Αμαζονίου και γενικά για όλους τους ανθρώπους που τα τρώνε.

    Σήμερα χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς και σε διάφορες μορφές: αποξηραμένα, σε σκόνη, χυμός, φρέσκα κ.ά. Για παράδειγμα κατά τη ζύμωση του κρασιού, μια χούφτα acai προσθέτει εκτός απο άρωμα και πολύτιμα μέταλλα. Το μούρο acai χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή ενός αντιβιοτικού που βοηθά στην καταπολέμηση της «Staphylococcus aureus», μιας κοινής λοίμωξης που συναντάται κυρίως στα νοσοκομεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν σφιγγονται δυο χερια κατι προσμενει να παρει το ενα απο το αλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσο Ζω Ελπιζω και Οσο Ζω Απελπιζωμαι!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα να κοιτάς την φωτεινή πλευρά της ζωής, έχει καλύτερη θέα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα δασκαλε Νιωτη, καλο Σαββατοκυριακο να εχουμε. Τα μουρα ειναι σαν το κοτζι - μπερι σε βιταμινες και ιδιοτητες, ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες σου, ελπιζουμε να σε ακουν και να σε διαβαζουν οι φιλοι που μας παρακολουθουν. Ακουστε εστω και για λιγο τις γνωσεις που λεει ο Νιωτης, εγω τις ακολουθω και εχω καλη υγεια, εκανα εξετασεις προσφατα και ηταν καλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό απόγευμα έχω μουριά και όταν είναι έτοιμα τρώω πολλά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή