Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ο ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΟΣ ΝΙΩΤΗΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ...Η ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ.

Από τα πιο δραστικά βότανα, η βαλεριάνα καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα χάρη στις αγχολυτικές της ιδιότητες, χαρίζοντάς µας την πολυπόθητη ηρεµία. Aνθίζει το καλοκαίρι µέχρι το φθινόπωρο κυρίως σε µέρη µε υγρά και ψυχρά κλίµατα.
 Μπορείτε να την βρείτε σε αγρούς αλλά και να την καλλιεργήσετε µόνοι σας στον κήπο ή σε µια γλάστρα στο µπαλκόνι σας. Μαζέψτε τις ρίζες της το φθινόπωρο και φροντίστε να τις αποξηράνετε µακριά από το φως ή αναζητήστε τες σε βοτανοπωλεία και φαρµακεία. Θεραπευτικές ιδιότητες Η βαλεριάνα χρησιµοποιείται κυρίως για ηρεµιστικούς και κατευναστικούς σκοπούς, καθώς πρόκειται για ένα βότανο µε αγχολυτικές και αντισπασµωδικές ιδιότητες που θεωρείται ότι καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα σε περιπτώσεις νευρώσεων, κατάθλιψης, εξάψεων και υπερέντασης. Θεωρείται επίσης χρήσιµη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, νευραλγίας, κολίτιδας, υπέρτασης, κολικών του εντέρου, ρευµατικών πόνων και δυσµηνόρροιας αλλά και σε κράµπες, ηµικρανία, αϋπνία, πονόδοντο και νευρικό άσθµα.
 Για τον πονοκέφαλο και την αϋπνία Απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο µε αφέψηµα βαλεριάνας βράζοντας απλώς 10 γραµµάρια φύλλα ή ρίζα βαλεριάνας σε ένα λίτρο νερό. Για να καταπολεµήσετε την αϋπνία αφήστε για 45 λεπτά µία χούφτα φύλλα βαλεριάνας σε δύο κούπες βραστό νερό σκεπάζοντας καλά το σκεύος για να µην κρυώσει το αφέψηµα. Πίνετε 3-4 φορές την ηµέρα καθώς και 30-45 λεπτά πριν από τον ύπνο.
 Μάθετε ότι Οι µεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία. Η χρήση της πρέπει να γίνεται για µία εβδοµάδα µόνο, µε διάλειµµα στη συνέχεια δύο-τριών εβδοµάδων. Στο διάστηµα της «αποχής» επιτρέπεται η χαλάρωση στο µπάνιο µε αφρόλουτρο µε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο βαλεριάνας στο νερό. Στη Γαλλία η βαλεριάνα αποκαλείται και «γατοβότανο» από τη συνήθεια που έχουν οι γάτες να τρώνε φύλλα βαλεριάνας όταν αντιµετωπίζουν στοµαχικές διαταραχές.

11 σχόλια:

  1. Θεραπευτικές Ιδιότητες : Συνιστάται για την αρθρίτιδα, την κολίτιδα, τη διάρροια, τον πονοκέφαλο και την υπέρταση, το σύνδρομο του ευερέσθιτου εντέρου, την εμμηνόπαυση, την ψωρίαση, τους ρευματισμούς, τη νευρική υπερένταση, τον πονόδοντο, την ισχιαλγία, τους πόνους περιόδου. Η βαλεριάνα έχει χρησιμοποιηθεί για υστερικές καταστάσεις, υπερδιέγερση, αϋπνία, ημικρανία, κράμπες, κολικούς του εντέρου, ρευματικούς πόνους, δυσμηνόρροια, νευρικές καταστάσεις. Οι κύριες χρήσεις της είναι για ηρεμιστικούς και υπνωτικούς λόγους, ενώ χρησιμοποιείται παράλληλα σαν αντισπασμωδικό και ηρεμιστικό. Προτείνεται επίσης για ανησυχία και νευρολογικές διαταραχές του ύπνου. Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιπτώσεις υπερέντασης.

    Χρήση: Σαν ήπιο κατευναστικό, η βαλεριάνα πρέπει να λαμβάνεται 30-45 λεπτά πριν τον ύπνο. Με τη μορφή αφεψήματος ξηρής ρίζας, σε δοσολογία 1-2γραμ. ανά φλιτζάνι, προσέχοντας την υπερβολική θέρμανση γιατί είναι πολύ πτητική. Πρέπει να προστατεύεται από το φώς. Με το αφέψημά της επίσης γίνονται μπάνια κατά των σπασμών των νεογέννητων βρεφών. Αποφεύγετε τις μεγάλες δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.Μην αφήνεται ποτέ τις ρίζες να μουσκέψουν πάνω από 2 ώρες. Λόγω της πικρής γεύσης και της άσχημης μυρωδιάς συνίσταται να αναμείξεις το τσάι βαλεριάνας με ένα από τα παρακάτω βότανα: Κανέλα ή καγιέν (για τις κράμπες), γλυκάνισο (για πεπτικά προβλήματα), ή τζίντζερ (για ακανόνιστη περίοδο).ακομα υπάρχει και σε ταμπλετες για οσους προτημούν αφτήν την λύση.
    Δοσολογία
    Για την αϋπνία: 250 – 500mg καθημερινά σε μορφή κάψουλας ή δισκίου πριν τον ύπνο. Ωστόσο, εάν δε διαπιστώσετε βελτίωση, μπορείτε άφοβα να αυξήσετε την ημερήσια δοσολογία μέχρι τα 900mg, αν και είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι δόσεις άνω των 500mg δεν επιφέρουν συνήθως επιπρόσθετο όφελος.
    Για το άγχος: 250mg δύο φορές την ημέρα και 250 – 500mg πριν τον ύπνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα σε ολους παιδια να εχεται μια ωραια ημερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι όμορφο να ξεκινάς τη μέρα σου με μια ζεστή και χαρούμενη καλημέρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημερα Νιωτη φιλε μας καλημερα σε ολους, φευγει κι αυτη η εβδομαδα εν οψη Σαββατοκυριακο, Βαλεριανα με μελι το καλυτερο ηρεμιστικο και φυτικο παρακαλω χωρις παρενεργειες, οτι καλυτερο μετα απο μια κουραστικη ημερα απο την δουλεια. Το συνιστω ανεπιφυλακτα λιγο ζεστο και μια κουταλια μελι. Τωρα τον χειμωνα καθε δυο ημερες πινω μια μεγαλη κουπα και ειμαι πολυ χαλαρος και στον υπνο μου. Καλο απογευμα σε ολους & ολες καλα να περνατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα παιδια ! Ντινα διαβασε με προσοχή για την βαλεριανα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιπτώσεις υπερέντασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γεια σας φιλοι μου να εισται ολοι καλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα παιδια Καλλό Πάσχα με καλη υγεία να έχουμε ολοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή