Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΔΙΕΘΝΗ. Μπραχίμι: Απειλή για την παγκόσμια ειρήνη η κρίση στη Συρία

Μπραχίμι: Απειλή για την παγκόσμια ειρήνη η κρίση στη ΣυρίαΟ διεθνής απεσταλμένος για τη Συρία σε συνάντηση με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, τον πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί, ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η ζωή των Σύρων αδελφών, αλλά και η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.
 Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την αποστολή στη Συρία μιας δύναμης διατήρησης της ασφάλειας, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης. Νωρίτερα, ο Αχμαντ Ραμαντάν, επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, είχε επισημάνει από τη Ντόχα ότι ο Μπραχίμι εξετάζει το ενδεχόμενο να σταλεί μια τέτοια δύναμη στη Συρία
. Ο Μπραχίμι είχε επισκεφθεί και την Τεχεράνη, από όπου ζήτησε από τους Ιρανούς αξιωματούχους, συμμάχους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, να βοηθήσουν ώστε να εφαρμοστεί μια εκεχειρία στη Συρία στη διάρκεια της ισλαμικής γιορτής Έιντ αλ Αντχα, μια από τις πιο ιερές γιορτές για τους μουσουλμάνους.
 Μετά τη συνάντησή του με τον διεθνή απεσταλμένο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί μαζί του για την επίτευξη της ειρήνης, ενώ επανέλαβε την έκκληση της Τεχεράνης για την επιβολή άμεσης εκεχειρίας προτού γίνουν μεταρρυθμίσεις και διεξαχθούν εκλογές.
 Επόμενος σταθμός του Μπραχίμι θα είναι η Αίγυπτος. Σύμφωνα με πηγή του Αραβικού Συνδέσμου ο διεθνής απεσταλμένος αναμένεται να φτάσει στο Κάιρο το βράδυ της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου