Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...Μαζι μας ο βοτανολογος Νιωτης. Μαρούλι - Ρόκα: δροσερά και υγιεινά! ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΑΛΑΤΑ ΔΡΟΣΙΑΣ!

Υλικά
 1 μέτριο μαρούλι,
 1 ματσάκι ρόκα,
 1 μαρούλι λόλο,
 1 ματσάκι γλιστρίδα,
 6-7 ντοματίνια,
 1 μικρή κόκκινη πιπεριά γλυκιά,
 6-7 ελιές πράσινες,
2 κουταλιές κάππαρη,
 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, λίγο άνηθο ψιλοκομμένο.
 Για το ντέσινγκ: 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο,
 2 κουταλάκι του γλυκού ξίδι μπαλσάμικο,
1 κουταλάκι μουστάρδα, ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 Εκτέλεση Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά και κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τα μαρούλια. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη γλιστρίδα, την πιπεριά και τον άνηθο.
Κόβετε σε κομμάτια τα φυλλαράκια ρόκας (αν είναι μεγάλα) ή τα αφήνετε όπως είναι αν είναι βλαστάρια. Τα ρίχνετε σε μια βαθιά σαλατιέρα και από πάνω προσθέτετε τα ντοματίνια, την κάππαρη και τις ελιές. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το ντρέσινγκ: Στο σέικερ χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί και με αυτό περιχύνετε τη σαλάτα σας
 Σερβίρετε αμέσως. ΖΗΣΤΕ ΜΕ ΥΓΕΙΑ! ΝΙΩΤΗΣ

8 σχόλια:

  1. Ο πιο γνωστός τύπος το είναι το «Ρομάνα». Στη χώρα μας καλλιεργείται από το φθινόπωρο ως την άνοιξη και το καλοκαίρι σε πιο βόρεια κλίματα. Από την αρχαιότητα ως σήμερα θεωρείται ότι είναι πολύτιμο για τον οργανισμό μας και ασπίδα προστασίας για την υγεία μας. Κι αυτό γιατί…
    • Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε καροτενοειδή (α και β καροτένιο, ζεαξανθίνη και λουτεϊνη), που ενισχύουν τον οργανισμό μας εναντίον αρκετών μορφών καρκίνου (πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου).
    • Διαθέτει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, χρωμίου, μαγγανίου και φυλλικού οξέος.
    • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που είναι απαράιτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.
    • Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες δρουν προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και των εκκολπωμάτων.
    • Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίδραση του μαρουλιού και στο μεταβολισμό της χοληστερόλης.
    • Η συστηματική κατανάλωση μαρουλιού (στα πλαίσια ενός υγιεινού διαιτολογίου σε καθημερινή βάση) προστατεύει τον οργανισμό μας από καρδιαγγειακά νοσήματα.
    • Ωφελεί το νευρικό σύστημα, το συκώτι και βοηθά να αντιμετωπίσουμε ευκολότερα τη βρογχίτιδα, τη γρίπη και τους ρευματισμούς.

    Πώς το καταναλώνουμε:
    Το μαρούλι τρώγεται ωμό, σκέτο ή σε σαλάτες, αλλά και μαγειρεμένο με κρέας (όπως το φρικασέ).
    Όταν ετοιμάζουμε φρέσκια σαλάτα με μαρούλι δεν ψιλοκόβουμε τα φύλλα του γιατί οξειδώνονται και χάνονται οι πολύτιμες βιταμίνες του. Κόβουμε τα φύλλα σε μεγάλα κομμάτια και καλύτερα με το χέρι. Ετοιμάζουμε τη σαλάτα μας λίγα λεπτά πριν σερβίρουμε το φαγητό μας, ώστε να την καταναλώσουμε γρήγορα.
    Μυστικό! Το μαρούλι πρέπει να πλένεται πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, φύλλο-φύλλο, ώστε να φύγουν από πάνω του το χώμα, οι ρύποι και ό,τι άλλο βρίσκεται στο έδαφος και μεταφέρεται πάνω του.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα παιδια καλο Σαββατο-κυριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τη ζωή την ζούμε ατενίζοντας μπροστά αλλά την κατανοούμε κοιτάζοντας πίσω.
    Η ζωή δεν είναι βάσανο,ούτε απόλαυση.Είναι ένα έργο το οποίο ο καθένας πρέπει να παίξει τίμια μέχρι το τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν έχεις προβλήματα μην τα σκέπτεσαι. Γιατί ενώνονται με τα προβλήματα του κόσμου και σε βαραίνουν πιο πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Δάσκαλε ,Καλλιμαχε, καλημέρα σε όλη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα Σταυρουλα καλο Σαββατο-κυριακο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καμμια στιγμη στη ζωη μας δεν ξαναρχεται............ολες ειναι πολυ βιαστικες..........γι αυτο.. να τις προλαβαινουμε...να μην χαθουν...Καθε στιγμη...πολυτιμη...Δινουν αξια στο δευτερολεπτο της ζωης.........κι εχει πολλα η ζωη μας...Ας μη παει τιποτα...χαμενο.....!!!!!!!!!!!!!..καλο Σαββατο-κυριακο σε ολους παιδια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλο Σαββατοκυριακο καλημερα φιλοι & φιλες. Γεια σου Σταυρουλα καλως ορισες. Νιωτη "εδω σε θελω καβουρα...." Δανη, Λουκα, Βετα, Φωτη, Ερωτοκριτε και ολοι οι φιλοι οι υπολοιποι ναστε καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή