Με σιμιγδάλι ή σπασμένο σιτάρι;
Σκέτος, με βούτυρο,
με γάλα ή με ντομάτα;
Γλυκός ή ξινός;
Όπως και να 'χει, ο τραχανάς είναι το πλέον παραδοσιακό και νόστιμο ζυμαρικό της ελληνικής κουζίνας! Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φαγητά, που μαγειρεύεται με δεκάδες εναλλακτικούς τρόπους από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Η Ελλάδα, αναμφίβολα, διεκδικεί τον τίτλο της χώρας με τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά και πιάτων που βασίζονται σε αυτόν. Γίνεται γλυκός ή ξινός, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείται το γάλα φρέσκο ή μένει να ξινίσει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αγελαδινό ή πρόβειο γάλα, το οποίο επηρεάζει τη γεύση και τα λιπαρά, ενώ ο ξινός μπορεί να γίνει και με πρόβειο γιαούρτι. Η μία επιλογή στο υλικό βάσης είναι το σταρένιο σιμιγδάλι ή το σταρένιο αλεύρι ?ή και τα δύο μαζί?, γι' αυτό μπορεί να βρείτε τραχανά πιο άσπρο ή πιο κίτρινο.
Σήμερα σας θυμίζουμε πατροπαράδοτες συνταγές της ελληνικής κουζίνας, αλλά σας προτείνουμε και μοντέρνες γεύσεις, που πραγματικά θα σας ενθουσιάσουν! Διατροφική αξία Υδατάνθρακες Φυτικές ίνες Φυλλικό οξύ Μαγνήσιο Φώσφορος Καροτενοειδή λουτεΐνη Πού κάνει καλό Ο τραχανάς έχει θρεπτική αξία ανάλογη με αυτήν του κρέατος.
Τρεις μικρές κούπες αντιστοιχούν σε ένα πλήρες γεύμα, δίνοντας στον οργανισμό όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Το φυλλικό οξύ μετέχει στη διαδικασία ωρίμανσης και πολλαπλασιασμού των κυττάρων, ενώ η ανεπάρκειά του προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία, που συνοδεύεται από πυρετό και γαστρεντερικές διατραχές.
Ο φώσφορος είναι ουσία που προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση. Η καροτενοειδής λουτεΐνη δρα σαν αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή των κυττάρων ενάντια στα βλαβερά αποτελέσματα των ελεύθερων ριζών. Οι πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών, του δέρματος, της καρδιάς και του αναπαραγωγικού συστήματος.
Σκέτος, με βούτυρο,
με γάλα ή με ντομάτα;
Γλυκός ή ξινός;
Όπως και να 'χει, ο τραχανάς είναι το πλέον παραδοσιακό και νόστιμο ζυμαρικό της ελληνικής κουζίνας! Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φαγητά, που μαγειρεύεται με δεκάδες εναλλακτικούς τρόπους από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Η Ελλάδα, αναμφίβολα, διεκδικεί τον τίτλο της χώρας με τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά και πιάτων που βασίζονται σε αυτόν. Γίνεται γλυκός ή ξινός, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείται το γάλα φρέσκο ή μένει να ξινίσει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αγελαδινό ή πρόβειο γάλα, το οποίο επηρεάζει τη γεύση και τα λιπαρά, ενώ ο ξινός μπορεί να γίνει και με πρόβειο γιαούρτι. Η μία επιλογή στο υλικό βάσης είναι το σταρένιο σιμιγδάλι ή το σταρένιο αλεύρι ?ή και τα δύο μαζί?, γι' αυτό μπορεί να βρείτε τραχανά πιο άσπρο ή πιο κίτρινο.
Σήμερα σας θυμίζουμε πατροπαράδοτες συνταγές της ελληνικής κουζίνας, αλλά σας προτείνουμε και μοντέρνες γεύσεις, που πραγματικά θα σας ενθουσιάσουν! Διατροφική αξία Υδατάνθρακες Φυτικές ίνες Φυλλικό οξύ Μαγνήσιο Φώσφορος Καροτενοειδή λουτεΐνη Πού κάνει καλό Ο τραχανάς έχει θρεπτική αξία ανάλογη με αυτήν του κρέατος.
Τρεις μικρές κούπες αντιστοιχούν σε ένα πλήρες γεύμα, δίνοντας στον οργανισμό όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Το φυλλικό οξύ μετέχει στη διαδικασία ωρίμανσης και πολλαπλασιασμού των κυττάρων, ενώ η ανεπάρκειά του προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία, που συνοδεύεται από πυρετό και γαστρεντερικές διατραχές.
Ο φώσφορος είναι ουσία που προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση. Η καροτενοειδής λουτεΐνη δρα σαν αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή των κυττάρων ενάντια στα βλαβερά αποτελέσματα των ελεύθερων ριζών. Οι πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών, του δέρματος, της καρδιάς και του αναπαραγωγικού συστήματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤραχανάς με μανιτάρια
YΛIKA για 4 άτομα
100 γρ. τραχανά ξινό
500 γρ. μανιτάρια champignon
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα
1 πράσινη ή κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Κόκκινη πάπρικα
EKTEΛEΣH
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά.
2. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια να ροδίσουν. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και κόκκινη πάπρικα αν θέλουμε.
3. Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και την ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη. Αφήνουμε να βράσει, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
4. Σερβίρουμε ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε με τυρί φέτα ή κεφαλοτύρι τριμμένο.
Χοιρινό με τραχανά και πράσο
YΛIKA για 4 άτομα
1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι
2 κιλά πράσα
100 γρ. τραχανά ξινό
1/2 κούπα κόκκινο κρασί
2 ώριμες ντομάτες
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
EKTEΛEΣH
1. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Το ζεματάμε για 15 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
2. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα πράσα. Τα κόβουμε σε κομμάτια περίπου 5 εκατοστά και τα ζεματάμε κι αυτά σε βραστό νερό.
3. Βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ρίχνουμε το κρέας, σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα πράσα, αλάτι πιπέρι, και τις ντομάτες πολτοποιημένες. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να σκεπάζει το φαγητό, τον τραχανά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να σωθεί το νερό.
4. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Καλημερα παιδια!! να ειστε ολοι καλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔουλειά της γυναίκας είναι να παντρευτεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι του άντρα να μείνει ανύπαντρος, όσο το δυνατόν περισσότερο.
Καλημερα σε ολους σας. Εφυγε λενε η Τεταρτη να το Σαββατοκυριακο. Νιωτη μας ωθης για σπουδαια μαγειρεματα. Ευχες να περνατε καλα ολοι σας. Αποψε Ραπιντ Βιεννης - ΠΑΟΚ & Νιουκαστλ - Ατρομητος.
ΑπάντησηΔιαγραφή