Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ....Χρήστος Σγαρδέλης......

Εδώ και 3 χρόνια έχω αποφασίσει και έχω ξεκινήσει να ασχολούμαι ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα τον Δήμο της περιοχής μου.
Τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
 Ομολογώ πως όταν ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν είχε ξεκινήσει η Οικονομική κρίση. Άλλους στόχους και ιδέες είχα. Μετά όμως την βαθιά ύφεση της χώρας μας, πόσο δε και την ύφεση της πονεμένης και παραμελημένης αυτής περιοχής άλλαξε ο τρόπος σκέψης και οι ιδέες μου. Μπορώ να πω γίνανε πιο ρεαλιστικές.
 Για μ’ ένα ο Δήμος που ονειρεύομαι δε χρειάζεται πολλά πράγματα. Χρειάζεται τέσσερα απλά πράγματα: Να είναι καθαρός Δήμος Να υπάρχουν Αθλητικές, Κοινωνικές, Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Οργανωμένα ΚΑΠΗ και Παιδικοί Σταθμοί Το Δημαρχείο και οι εργαζόμενοι να είναι οργανωμένοι σωστά για να εξυπηρετούν με άνεση τον Πολίτη Ο Δήμος να κάνει σωστή διαχείριση του Δημοσίου Χρήματος και να είναι μαζεμένος Οικονομικά.
 Όσο γίνεται βέβαια αναλογουμένης και της Οικονομικής κατάστασης της χώρας. Παρακάτω θα εξηγήσω αναλυτικά το πως τα σκέφτομαι αυτά τα τέσσερα σημεία. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Καθαρός Δήμος.
Η εικόνα του Δήμου είναι το Α και το Ω για τον Δημότη της Πόλης μας. Όχι μόνο για την αισθητική πλευρά. Αλλά πάνω απ’ όλα για την υγεία των κατοίκων της πόλης μας. Αυτό προϋποθέτει να μαζεύονται τα σκουπίδια και οι Πλατείες και οι Δημόσιοι χώροι συνεστίασης (υπαίθριοι και μη) να είναι καθαροί. Δυστυχώς στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα αυτό που βλέπουμε είναι εικόνα ΝΤΡΟΠΗΣ και ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ.
 Αμάζευτα σκουπίδια, πάρκα που βρίσκονται σε Κεντρικούς δρόμους και μη, γεμάτα κατσαρίδες και ποντίκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλατεία που βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας απέναντι από τον Γερμανό και τις Καφετέριες της Πλατείας Λαού. Όποιος περπατήσει ή κάτσει για καφέ θα δει αμέτρητες κατσαρίδες και ποντίκια να κάνουν βόλτες… Κοινωνικές, Πολιτιστικές, Αθλητικές Υπηρεσίες κ.α. Ο Δήμος μας μέχρι τώρα φημιζόταν για την 20ετή του προσφορά στον Αθλητισμό, στην Κοινωνική Μέριμνα, στα Καλλιτεχνικά τμήματα.
Αυτά μετά από 20 χρόνια τείνουν να γίνουν παρελθόν από την κακοδιαχείριση της σημερινής Διοίκησης. Δηλαδή με λίγα λόγια 2500 παιδιά κοντεύουν να μείνουν εκτός Καλλιτεχνικών Τμημάτων και 200 (!!) δάσκαλοι είναι απλήρωτοι επί ένα χρόνο και κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς δουλειά. Τα ΚΑΠΗ πρέπει να είναι σωστά οργανωμένα για να μπορούνε δέχονται, να φροντίζουν και να εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους ανθρώπους που ψάχνουν και αυτοί να κάνουν κάτι δημιουργικό και να έχουν κάτι να ασχολούνται
 Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα ΚΑΠΗ είναι πολύ άσχημη για να το πω κομψά. Πλέον υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως γάλα και καφέ. Αναγκάζονται οι άνθρωποι να τα αγοράζουν με δικά τους λεφτά και όσοι δεν έχουν να σταματούν να πηγαίνουν στα ΚΑΠΗ. Οι Παιδικοί Σταθμοί να είναι σωστά οργανωμένοι και προετοιμασμένοι ώστε να μπορούν να δέχονται όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά γίνεται και βάση πάντα κριτηρίων…Αυτή τη στιγμή η εικόνα από τους Παιδικούς Σταθμούς στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα είναι κάκιστη.
 Υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί που οι γονείς αγοράζουν εκείνοι το γάλα για τα παιδιά τους… Δε ξέρουμε αν του χρόνου πόσοι και ποιοι Παιδικοί Σταθμοί θα λειτουργούν και με τι προσωπικό. Επίσης κάτι απλό που θα μπορούσε να γίνει και να είναι προς όφελος και σε μας τη νεολαία είναι να μπει δωρεάν Ίντερνετ σε όλους τους Δημόσιους χώρους π.χ. σε πλατείες, σε πολιτιστικά κέντρα, στο Δημαρχείο…παντού.
 Το Δημαρχείο να είναι οργανωμένο και προσαρμοσμένος στις ανάγκες των Δημοτών και των Εργαζομένων. Να ξέρει ο κάθε εργαζόμενος σε ποιο τομέα ανήκει και τι συγκεκριμένη δουλειά πρέπει να κάνει. Έτσι ώστε και οι Πολίτες να να μπορούν να εξυπηρετούνται με άνεση. Ακόμα θα μπορούσαν κάποιες θέσεις υπαλλήλων θα μπορούσαν να αντικατασταθουν με σύγχρονα ηλεκτρονικά προγράμματα μιας και πλεον η γενιά μας εξελίσσεται και η τεχνολογία προχωράει Έτσι το πλεονάζον προσωπικό θα πηγαίνει σε μια άλλη θέση που υπάρχει έλλειψη, όπως πχ ο ευαίσθητος τομέας της Καθαριότητας.
 Ο Δήμος να μην είναι υπερχρεωμένος και να γίνεται σωστός χειρισμός του Δημόσιου Χρήματος. Να ξέρουν οι πολίτες και οι μαγαζάτορες ότι τα λεφτά που δίνουν στο Δήμο έχουν αντίκρισμα και πιάνουν τόπο. Επίσης μια λύση διαφάνειας είναι όλα τα έσοδα και έξοδα του Δήμου να είναι περασμένα στο site του Δήμου και να μπορεί ο καθένας μας να μπαίνει και να βλέπει που πηγαίνουν τα χρήματα που δίνουμε στο Δήμο.
Με αυτό το τρόπο θα μειωθεί και η κατασπατάληση Αν όλα αυτά λειτουργούν σωστά και οι Πολίτες θα αισθάνονται πιο άνετα μέσα στην Πόλη τους και οι Επιχειρηματίες θα βλέπουν με καλύτερο μάτι το θέμα των Επενδύσεων και έτσι θα ανοίξουν και περισσότερες θέσεις εργασίας. Πχ ο χώρος του Καχραμάνογλου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αναψυχής με πολύ πράσινο, με ένα ωραίο πάρκο, και με 1-2 καφετέριες ή με ένα ωραίο θεατράκι.
 Αυτό και έσοδα θα έφερνε στο Δήμο και θα άνοιγε κάποιες θέσεις εργασίας και οι Πολίτες θα είχαν έναν πολύ όμορφο χώρο συνεστίασης και αναψυχής… Και το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα διαθέτουν πολλά μικρά και μεγάλα αντίστοιχα “Καχραμάνογλου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου