Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Reuters: H ΕΚΤ σταμάτησε να παρέχει ρευστότητα σε 4 ελληνικές τράπεζες

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να παρέχει έκτακτη ρευστότητα σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν ανακεφαλαιοποίησαν επιτυχώς τα αποθεματικά τους. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η ΕΚΤ δεν έχει εκδώσει καμία επίσημη ανακοίνωση για την πληροφορία αυτή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. "Καθώς η ανακεφαλαιοποίηση δεν είχε γίνει, η ΕΚΤ ανέστειλε τις επιχειρήσεις νομισματικής πολιτικής.
Πλέον (οι τράπεζες) λαμβάνουν επείγουσα ενίσχυση υπό μορφή ρευστότητας (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδας", ανέφερε μία από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η ΕΚΤ αναχρηματοδοτεί μόνο τις τράπεζες που θεωρεί φερέγγυες. Οι τράπεζες που δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θέτει η ΕΚΤ αλλά θεωρούνται φερέγγυες από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας τους μπορούν να απευθυνθούν σε αυτήν για να διατηρήσουν την ρευστότητά τους. Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς δεν κατονόμασαν τις τράπεζες που αφορά η απόφαση αυτή. Μία πηγή υποστήριξε ότι πρόκειται για τέσσερις τράπεζες, το κεφάλαιο των οποίων ήταν τόσο μειωμένο που λειτουργούσαν με αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Η ΕΚΤ, ακολουθώντας τους κανόνες που θέτει η ίδια, δεν παρέχει ρευστότητα σε τράπεζες που βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση.

Εάν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση και η ρευστότητα των τραπεζών αυτών φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο, τότε θα αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στις λειτουργίες δανεισμού της ΕΚΤ, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
Νωρίτερα, ωστόσο, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι εξακολουθεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες.
"Θέλω να τονίσω ότι προτιμούμε να παραμείνει η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης", δήλωσε σε ομιλία του ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου