Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Πάρτι προμηθειών στο Ιπποκράτειο

Πάρτι προμηθειών ύψους 4 εκατ. ευρώ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ερευνούν οι δικαστικές Αρχές στη Θεσσαλονίκη. Πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας που διαβιβάστηκε προ ημερών στην Εισαγγελία αποκαλύπτει ότι γιατροί στην ορθοπεδική και τη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου παρέκαμπταν τους διαγωνισμούς για προμήθεια αναλώσιμων υλικών, υπέγραφαν φουσκωμένα τιμολόγια και παραλάμβαναν υλικά που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ στο Ιπποκράτειο.
Από την Εισαγγελία ασκήθηκε χθες ποινική δίωξη για απιστία από κοινού εις βάρος 15 προσώπων, μεταξύ αυτών του πρώην διοικητή του νοσοκομείου την περίοδο 2008-09, του αναπληρωτή διοικητή το ίδιο διάστημα και συνολικά 13 γιατρών. Ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή που θα ερευνήσει μεταξύ άλλων και τα στοιχεία από την άρση τραπεζικού απορρήτου των εμπλεκόμενων γιατρών, καθώς στους λογαριασμούς τους εντοπίστηκαν ύποπτες καταθέσεις.
Το πάρτι προμηθειών, που ζημίωσε κατά 4 εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο, περιγράφεται αναλυτικά στο πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας. Οπως σημειώνεται, τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνταν στις χειρουργικές επεμβάσεις (εμφυτεύματα κ.ά.) παραγγέλλονταν από τους γιατρούς στην ορθοπεδική και τη νευροχειρουργική κλινική πριν υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα προς έγκριση στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Ιπποκράτειου. Επιπλέον, οι γιατροί φέρονται να παρέκαμπταν τις συμβάσεις που είχε υπογράψει το νοσοκομείο με εταιρείες αναλώσιμων και επέλεγαν με δική τους πρωτοβουλία άλλες υπογράφοντας «υπερτιμολογημένες δαπάνες, χωρίς να προηγηθεί έρευνα αγοράς», όπως αναφέρεται.
Στις προανακριτικές καταθέσεις τους ορισμένοι εκ των 13 γιατρών παραδέχτηκαν ότι παρήγγειλαν με δική τους πρωτοβουλία αναλώσιμα υλικά, ωστόσο υποστήριξαν ότι αναγκάστηκαν να το πράξουν διότι δεν υπήρχε οργανωμένο γραφείο προμηθειών στο Ιπποκράτειο. Επιπλέον, καταθέσαν ότι οι συμβάσεις που είχαν συναφθεί για λογαριασμό του νοσοκομείου μεταξύ της αρμόδιας ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας και των εταιρειών δεν είχαν περιλάβει σημαντικό αριθμό υλικών, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα συμβατικά αποθέματα και να αναγκαστούν να παραγγείλουν νέες παρτίδες εκτός σύμβασης, χωρίς όμως να επιλέξουν εκείνοι την εταιρεία.
Τα επιχειρήματα των γιατρών, πάντως, φαίνεται πως αντικρούουν τα ευρήματα από τις άρσεις τραπεζικού απορρήτου κατά το πρώτο στάδιο της έρευνας. Οπως σημειώνεται στο πόρισμα, σε κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς γιατρών διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Ενα δεύτερο κρίσιμο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι 15 προμηθεύτριες εταιρείες κατά το χρονικό διάστημα που γινόταν η έρευνα στο νοσοκομείο εξέδωσαν πιστωτικά τιμολόγια ύψους 670.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να παραδεχτούν εμμέσως την παρατυπία των παραγγελιών και να μειωθεί η συνολική ζημία του Ιπποκράτειου. Εξάλλου, πέραν του ποινικού σκέλους της υπόθεσης, οι επιθεωρητές Υγείας έχουν επιμερίσει το οικονομικό ύψος του σκανδάλου στους 13 γιατρούς, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο να έχει ζητήσει την επιστροφή μέρος του ποσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου