Της Χαράς Καλημέρη
Το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών δεν αποτυπώθηκε στις χθεσινές φοιτητικές εκλογές, αφού -τουλάχιστον με βάση τα πρώτα αποτελέσματα- δεν υπήρξε ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων στα πανεπιστήμια.
Τα σχήματα της Αριστεράς βγήκαν μεν «κερδισμένα» αφού ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους, κυρίως τα ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά η σειρά των παρατάξεων παρέμεινε αμετάβλητη με την προσκείμενη στη Ν.Δ., φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ να διατηρεί την πρωτιά για ακόμη μία χρονιά.
Απώλειες Η ΠΑΣΠ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε σημαντικές απώλειες «πληρώνοντας» το τίμημα της κίνησης μελών της να ιδρύσουν νέα παράταξη, ενώ η Αριστερή
Ενότητα (ΑΡΕΝ) αν και αύξησε τα ποσοστά της σε σχέση με πέρυσι δεν φαίνεται να ακολούθησε την εντυπωσιακή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. Όσο για την ΠΚΣ (του ΚΚΕ), φαίνεται πως διατήρησε τις δυνάμεις της.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δεν στάθηκαν ικανές να φέρουν περισσότερους φοιτητές στις κάλπες. Η αποχή στις φοιτητικές εκλογές, που διεξήχθησαν χθες στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, παρέμεινε υψηλή φθάνοντας σε ορισμένες σχολές και το 40%.
Η αποχή κατέγραψε επίπεδα-ρεκόρ σε σχολές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου μόνο οι κολλημένες αφίσες και κάποια αραιά πανό θύμιζαν πως ήταν μέρα εκλογών. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις εκπροσώπων των παρατάξεων, συνολικά στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας περίπου 105.000 με 115.000 φοιτητές προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν φέτος έναντι 135.000 φοιτητών πέρυσι.
Ειδικότερα, τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών παρατάξεων, τα οποία εκδόθηκαν αργά χθες το βράδυ από κάθε παράταξη ξεχωριστά παρουσίαζαν σημαντικές αποκλίσεις. Την πρωτιά διατήρησε η ΔΑΠ, ακολουθούμενη από την παράταξη της ΠΑΣΠ η οποία έχασε μεγάλο μέρος των δυνάμεών της μετά την κίνηση μελών της να ιδρύσουν νέα φοιτητική παράταξη με την επωνυμία «Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα» και να κατέβουν με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο σε σχολές ΑΕΙ κυρίως της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου, της Λάρισας και της Καρδίτσας. Τα ποσοστά τους αύξησαν σημαντικά τα αριστερά σχήματα που υποστηρίζονται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά (ΕΑΑΚ) και το ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΕΝ), ενώ τις δυνάμεις της διατήρησε η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ (ΠΚΣ).
«Παρατράγουδα» Οι φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν σε ομαλό κλίμα χωρίς να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα. «Παρατράγουδα» υπήρξαν μόνο στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και στο ΤΕΙ Λαμίας, ενώ μικρές καθυστερήσεις στην έναρξη της εκλογικής διαδικασίας παρατηρήθηκαν σε ορισμένες σχολές του ΑΠΘ λόγω ελλείψεων σε ψηφοδέλτια.
Πιο συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας η εκλογική διαδικασία διακόπηκε για λίγο μετά από αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ φοιτητών. Φοιτητές αποφάσισαν να μη δέχονται ψηφοδέλτια παρατάξεων, παρά μόνο ανεξάρτητων συνδυασμών με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την αντίδραση φοιτητών προσκείμενων στην ΠΚΣ που προχώρησαν σε κατάληψη του χώρου.
Στο ΤΕΙ Λαμίας, η κόντρα μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων είχε ως αποτέλεσμα να στηθούν δύο ξεχωριστές κάλπες. Η πρώτη στήθηκε μέσα στο ίδρυμα και η δεύτερη έξω από αυτό, στο Εργατικό κέντρο της πόλης, από μέλη της ΠΚΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου