Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Στο στόχαστρο 6.000 αυθαίρετα

Σε 120 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων τον μήνα θα προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος (φωτογραφία αρχείου) Σύμφωνα με έκθεση προβλέπονται 1.200 κατεδαφίσεις τον χρόνο σε όλη την Ελλάδα. Στόχος η «απελευθέρωση ζωτικών κοινόχρηστων χώρων» καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος. 
Την κατεδάφιση 6.000 αυθαίρετων κτισμάτων μέσα στην επόμενη πενταετία προγραμματίζει η Ειδική Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για περιπτώσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν κριθεί με αμετάκλητες πράξεις κατεδάφισης. Οι κατεδαφίσεις θα συνδυαστούν με έργα ανάπλασης ή ανάδειξης περιοχών όπου αυτό απαιτείται και όπου προκύψουν μαζικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.
Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έχουν τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, καθώς φαίνεται πως έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις στοιχείων με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων και στη βάση των φακέλων που υποβλήθηκαν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Πρόσφατα, άλλωστε, ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθούν τρεις κατεδαφίσεις στη Μύκονο, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι κατεδαφίσεις στην παραλία Επιτάλιου του Νομού Ηλείας.
Πρόβλημα, ωστόσο, δημιουργεί η υποστελέχωση της ΕΥΕΚΑ (σήμερα λειτουργεί με μόνο τρία άτομα) και η δυσκολία εξεύρεσης συνεργείων για τις κατεδαφίσεις, καθώς οι τοπικοί εργολάβοι συνήθως αρνούνται να αναλάβουν τέτοιες εργασίες.
Ακόμα ένα πρόβλημα αποτελεί η εξεύρεση χώρου για την ασφαλή εναπόθεση των οικοδομικών αποβλήτων.
Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στην οποία ανήκει η ΕΥΕΚΑ, έχει εισηγηθεί στον υπουργό ΠΕΚΑ την επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας, την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία των δασών, τον εξοπλισμό της ΕΥΕΚΑ με τα κατάλληλα μέσα (οχήματα κατεδάφισης, φόρτωσης, μεταφοράς υλικών) και τη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όπως αυτός προκύπτει από την Εκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος 2010-2011, προβλέπεται να υλοποιούνται 120 κατεδαφίσεις ανά μήνα ή 1.200 τον χρόνο σε όλη την Ελλάδα.
Βασικός στόχος των κατεδαφίσεων είναι «η απελευθέρωση ζωτικών κοινόχρηστων χώρων» -παραλιών, δασών, εθνικών πάρκων- καθώς και η προστασία του οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα κληθεί, με δικά του έξοδα, να αποκαταστήσει τον χώρο του ακινήτου του μετά την κατεδάφιση, ενώ αν χρειαστεί ευρύτερη αποκατάσταση της περιοχής θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το Πράσινο Ταμείο.
Ελεγχοι 500 αυτοψίες σε δύο χρόνια Γύρω στις 500 αυτοψίες πραγματοποίησαν την τελευταία διετία οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε διάφορες εγκαταστάσεις και περιοχές όπου διαπιστώθηκαν κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Το 2010 έγιναν 237 αυτοψίες και το 2011 249. Η δραστηριότητα των επιθεωρητών επικεντρώθηκε σε βιομηχανικές περιοχές, σε περιοχές με κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα δημόσια υγείας όπως Οινόφυτα/ Σχηματάρι, Μεσσαπιά Ευβοίας, Θριάσιο Πεδίο, Αθήνα (Βοτανικός κ.ά.), σε εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και διαχείρισης απορριμμάτων, σε παράνομες χωματερές, στα νοσοκομεία, στην παράνομη διακίνηση αποβλήτων. Κατά το 2010, η ΕΥΕΠ εισηγήθηκε την επιβολή προστίμων ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία υπογράφτηκαν από τον υπουργό ή την αρμόδια αρχή και επιβλήθηκαν.

 ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου