Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Στα δικαστήρια η Αργεντινή κατά των πετρελαϊκών στα Φόκλαντ

Η Αργεντινή θα προσφύγει στα αστικά και τα ποινικά δικαστήρια εναντίον των πετρελαϊκών εταιρειών που εμπλέκονται σε δραστηριότητες γύρω από τα νησιά Φόκλαντ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Έκτορ Τιμερμαν.

«Θα ξεκινήσουμε τις νομικές, διοικητικές, αστικές και ποινικές διαδικασίες που απαιτούνται κατά των εταιρειών πετρελαίου που εμπλέκονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τους υδρογονάνθακες» γύρω από το αρχιπέλαγος, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τιμερμαν . Ο κ. Τίμερμαν αποκάλυψε ότι στο παρελθόν η Αργεντινή είχε ήδη «ενημερώσει αυτές τις εταιρείες για το γεγονός ότι ασκούσαν παράνομη δραστηριότητα».

«Θα στείλουμε επίσης προειδοποιήσεις στις εταιρείες που μπορεί να ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες αυτές, για τις πιθανές διοικητικές, αστικές και ποινικές κυρώσεις σε βάρος τους», πρόσθεσε.

Η Αργεντινή υπέβαλε πριν από τρεις εβδομάδες στα Ηνωμένα Έθνη μια επίσημη καταγγελία κατά της «στρατιωτικοποίησης» από το Λονδίνο του Νότιου Ατλαντικού. Τα Φόκλαντ που βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών του νότιου άκρου της Αργεντινής, είναι υπό τον έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1833, όταν μια βρετανική κανονιοφόρος εξεδίωξε από τις νήσους τις αρχές της Αργεντινής.

Το αρχιπέλαγος επέστρεψε στο επίκεντρο των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών ενώ πλησιάζει η τριακοστή επέτειος από την σύγκρουσή τους (2 Απριλίου - 14 Ιουνίου 1982) που είχε ως διακύβευμα την κυριαρχία επί των Φόκλαντ.

Η Βρετανία υποστηρίζει τις γεωτρήσεις

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα επίσημα ότι υποστηρίζει «τα δικαιώματα» των κατοίκων των Φόκλαντ να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα πετρελαίου εντός των γεωγραφικών ορίων των νησιών τους.

Παράλληλα το Λονδίνο κατέστησε σαφές ότι θα αναλάβει και νομική δράση απέναντι στις ξένες εταιρείες, που κάνουν ήδη αναγνωριστικού χαρακτήρα γεωτρήσεις για αυτόν τον σκοπό «γύρω από τα Φόκλαντ».

«Η εξερεύνηση για τα κοιτάσματα είναι μια νόμιμη εμπορική επιχείρηση. Η βρετανική κυβέρνηση, στηρίζει τα δικαιώματα των κατοίκων των Φόκλαντ να αναπτύξουν τον πετρελαϊκό τους τομέα», υπογραμμίστηκε στη σχετική ανακοίνωση του Φόρειν Οφις. «Πρόκειται για δικαίωμα που απορρέει από το καθεστώς αυτο-διάθεσης, που ισχύει στα Φόκλαντ, όπως επιτάσσει η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Πολιτικά και τα Αστικά Δικαιώματα», προθέτει η ίδια πηγή.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου