Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτη φορά Πατριάρχης στην τουρκική βουλή

Πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέβαλε χθες σε ειδική επιτροπή της τουρκικής Βουλής - μέσα από ένα κείμενο 18 σελίδων το οποίο συνόψισε με την «ισότητα» - τις προτάσεις των μειονοτήτων για το νέο Σύνταγμα της χώρας, ζητώντας ίσα δικαιώματα και την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η επιτροπή αναζητά διακομματική συναίνεση για τη διαμόρφωση του νέου Συντάγματος της Τουρκίας που θα αντικαταστήσει εκείνο του 1982, το οποίο είχε συνταχθεί όσο η χώρα βρισκόταν υπό στρατιωτική διακυβέρνηση.«Μια νέα Τουρκία γεννιέται και δεν θέλουμε πλέον να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε ο Πατριάρχης έξω από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πρώτη φορά στην ιστορία του τουρκικού κράτους οι μειονότητες καλούνται επισήμως στη Βουλή.

«Θέλουμε το νέο Σύνταγμα να είναι Σύνταγμα όλων μας», υπογράμμισε στους δημοσιογράφους μετά την παρουσίαση των απόψεων των μειονοτήτων και τόνισε: «Δεν θέλουμε διακρίσεις αλλά ισότητα επειδή είμαστε πολίτες της Τουρκίας. Γεννηθήκαμε εδώ, πληρώνουμε τους φόρους μας εδώ, υπηρετούμε στις Ενοπλες Δυνάμεις εδώ, ψηφίζουμε εδώ. Ελπίζουμε ότι τα αιτήματά μας θα ληφθούν υπόψη».

Η ΧΑΛΚΗ
Στο κοινό πακέτο προτάσεων των μειονοτήτων των Ρωμιών, των Αρμενίων και των Εβραίων ανάμεσα σε άλλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζητείται στήριξη στα μειονοτικά σχολεία και άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Επίσης, χορήγηση στα μέλη των μειονοτήτων του δικαιώματος να ασκούν καθήκοντα στις δημόσιες υπηρεσίες και να μπορούν να φτάνουν μέχρι το αξίωμα του δικαστή και του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητείται να πληρώνεται από το κράτος και ο μισθός των ιερέων και των ραβίνων όπως γίνεται με τους ιμάμηδες. Υπάρχει επίσης αίτημα για χορήγηση κονδυλίου από τη διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων προς τις θρησκευτικές μειονότητες.

Ακόμη, στο κοινό πακέτο προτάσεων ζητείται να αναγνωριστούν ως νομικά πρόσωπα οι θρησκευτικές κοινότητες ώστε να μπορούν να έχουν περιουσία και να χρησιμοποιούν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους συγκεκριμένα τι ζήτησαν οι μειονότητες με το κοινό πακέτο προτάσεών τους απάντησε: «Να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης, να υπάρχει ελευθερία θρησκείας και συνείδησης καθώς και βοήθεια από το κράτος στον τομέα της λατρείας και της εκπαίδευσης».

Διευκρίνισε πως «μέχρι στιγμής το κράτος δεν προσέφερε καμιά υλική βοήθεια σε εκκλησία ή σε μειονοτικό σχολείο», επισημαίνοντας πως «αν αναφερόμαστε στην ισότητα, αυτή πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε τομέα». Απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν ζητήθηκε μισθός για τους ιερωμένους από το κράτος, λέγοντας απλώς ότι «το έγγραφο ετοιμάστηκε με τη βοήθεια όλων των νομικών των μειονοτήτων και σε αυτό περιελήφθησαν όλα τα ζητήματα».

www.ofono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου