Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ε.Ε.: Ζητούν επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία

Έκκληση προς την Τουρκία να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της, βελτιώνοντας παράλληλα τις διπλωματικές της σχέσεις τις γειτονικές χώρες, απευθύνεται, στο ψήφισμα που συνοδεύει την έκθεση προόδου της Τουρκίας, η οποία συζητήθηκε την Πέμπτη στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε παρέμβασή της, η εισηγήτρια της έκθεσης, Ρία Οομεν Ρόϊτεν (Ολλανδία - ΕΛΚ), υπογραμμίζει πως δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο, την ίδια στιγμή που η Άγκυρα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου.

«Το γεγονός αυτό θα συνεχίσει να επηρεάζει την πορεία των διαπραγματεύσεων», σημείωσε η Ρ. Ρόϊτεν, η οποία παράλληλα κάλεσε τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να εργαστούν εντατικά, όπως ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε. προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, με στόχο τη βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαριλένα Κοππά, τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει τι δρόμο θέλει να ακολουθήσει.

«Αν επιθυμεί ακόμα την ένταξή της στην Ε.Ε. και αν επιθυμεί, όπως δηλώνουν οι αξιωματούχοι της, να είναι πρότυπο για τον αραβικό κόσμο, τότε έχει πάρει λάθος δρόμο», συμπλήρωσε.

Όπως επεσήμανε, αυτή τη στιγμή στη χώρα, παρατηρούνται κατάφορες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και προπάντων της ελευθερίας του λόγου, από μια κυβέρνηση που επαγγελόταν τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Επιπλέον, τόνισε ότι η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του ηγέτη της αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρου του CΗP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, με πρόσχημα την παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου, καθώς και το γεγονός ότι περίπου 100 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή, αποδεικνύουν ότι «η εικόνα της ευημερούσας δημοκρατίας, που θέλει να παρουσιάζει η τουρκική κυβέρνηση, απέχει πολύ από την πραγματικότητα».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έτυχε αμέριστης υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο καμιά άλλη τουρκική κυβέρνηση στο παρελθόν», πρόσθεσε.

«Θέλω τέλος να επισημάνω ότι έχει παραμείνει κενό γράμμα η εφαρμογή του νόμου περί επιστροφής ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων. Οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται», επεσήμανε επίσης.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου