Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Μεγάλο «χτύπημα» στις σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία αναμένεται να προκαλέσει η σημερινή ψήφιση από τη γαλλική Κάτω Βουλή του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες σοβαρές ενστάσεις για τη νομοθετική πρωτοβουλία του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί και έχει προειδοποιήσει ξεκάθαρα το Παρίσι ότι, σε περίπτωση υιοθέτησης του νομοσχεδίου, οι συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών θα είναι «ανεπανόρθωτες».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε επιστολή του προς τον Νικολά Σαρκοζί, εξέφρασε την άποψή του για το εν λόγω νομοσχέδιο, τονίζοντας πως μία τέτοια πρόταση είναι εχθρική απέναντι στη χώρα, το τουρκικό έθνος και την τουρκική κοινότητα στη Γαλλία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε σήμερα το Παρίσι να μην υιοθετήσει την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση νόμου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε αυτή την πρόταση νόμου που μας αφαιρεί το δικαίωμα να απορρίψουμε τις αβάσιμες και άδικες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας και του έθνους μας».

Από νωρίς το πρωί, η Κάτω Βουλή στο Παρίσι έχει περικυκλωθεί από πλήθος κόσμου, που διαμαρτύρεται έντονα για το νομοσχέδιο και ζητεί να μην ψηφιστεί.

Στο επίμαχο νομοσχέδιο προτείνεται φυλάκιση ενός χρόνου και πρόστιμο 45.000 ευρώ για όποιον αρνείται τις δολοφονίες που αποτελούν γενοκτονία.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου