Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Βραζιλία: Εγκρίθηκε η κατασκευή φράγματος στον Αμαζόνιο

Το αρμόδιο δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάνθηκε πως η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά φράγματα στον κόσμο μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να ληφθεί υπ’όψιν η άποψη των ιθαγενών της περιοχής.

Η κατασκευή του φράγματος του Belo Monde στην επαρχία Para της βόρειας Βραζιλίας είχε ανασταλεί μετά από ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει στο δικαστήριο οι εισαγγελείς της επαρχίας.

Χτες όμως με ψήφους 2-1 το δικαστήριο αποφάνθηκε πως το φράγμα πρέπει να χτιστεί, παρά τις αντιρρήσεις των ντόπιων και των οικολογικών οργανώσεων που μιλούν για ένα «έγκλημα ενάντια στον ποταμό Αμαζόνιο».

Η δικαστική διαμάχη δεν θα σταματήσει εδώ, αφού οι εισαγγελείς είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

«Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει, βγάζουν το ίδιο συμπέρασμα. Το φράγμα θα προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στην τροφική αλυσίδα και στο βιοτικό επίπεδο των ιθαγενών» έλεγε η ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο στον ποταμό Xingu, που τροφοδοτεί τον Αμαζόνιο, το φράγμα των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 11.000 megawatt θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το φράγμα θα παρέχει καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια, απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου