Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

«Η Ε.Ε. δε συζητά για διαβάσεις στο Β. Κόσοβο»

Συνεχίζονται οι συζητήσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Η επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Πρίστινας στο διάλογο με το Βελιγράδι, Εντίτα Ταχίρι δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η Ε.Ε. να συζητά με τη σερβική πλευρά για το ζήτημα των διαβάσεων Γιάρινιε και Μπρνιακ, στο βόρειο Κόσοβο.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν, ωστόσο ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, με την κ. Ταχίρι να χαρακτηρίζει τους εν λόγω ισχυρισμούς «προπαγάνδα».

«Είναι αναλήθειες που προωθεί η σερβική προπαγάνδα. Η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Κοσόβου είναι σε συνεχή επαφή και συμφωνούν ότι το θέμα των συνοριακών διαβάσεων, είναι θέμα κυριαρχίας του Κοσόβου και ότι για το ζήτημα αυτό αποφασίζουν οι θεσμοί του Κοσόβου με τους διεθνείς εταίρους, την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex)», δήλωσε η κ. Ταχίρι.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνομιλεί με τη Σερβία για τις υποχρεώσεις του Βελιγραδίου προς την Ένωση.

«Ο ρόλος της Ε.Ε. και του μεσολαβητή της, Ρόμπερτ Κούπερ είναι να συνεργάζεται στο πλαίσιο του διαλόγου Πρίστινας - Βελιγραδίου για τα τεχνικής φύσης ζητήματα. Στη Σερβία έχουν τεθεί όροι για την πορεία της προς την Ε.Ε.», είπε η κ. Ταχίρι.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου