Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Όφελος για την ευρωπαϊκή οικονομία από παράταση του Πρ. του Κιότο

Η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντέρμπαν και να προσπαθήσει για την παράταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο μετά το 2012. Αυτές είναι οι θέσεις του ψηφίσματος που ψηφίστηκε από το ΕΚ την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011. Το ψήφισμα επίσης αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επωφεληθεί με την επέκταση του σημερινού στόχου (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020) πέρα από το 20%.

"Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα είναι στο σταυροδρόμι μεταξύ της στασιμότητας και της προόδου. Η ΕΕ πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας δυναμικής στο Durban." δήλωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚ στο Durban, Jo Leinen, μετά την ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια της οποίας το εν λόγω ψήφισμα εγκρίθηκε με 532 ψήφους υπέρ, 76 κατά και 43 αποχές. "Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τη μη ανάληψη δράσης. Η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει το πρωτόκολλο του Κιότο και να συνεργαστεί με άλλες χώρες για έναν οδικό χάρτη που θα εξασφαλίζει μια περιεκτική συμφωνία για το κλίμα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως το 2015", πρόσθεσε ο κ. Leinen.

Υποστήριξη του Κιότο

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η ΕΕ οφείλει να υποστηρίξει "δημοσία και κατηγορηματικά" την παράταση του πρωτοκόλλου του Κιότο - ορόσημο δεσμευτικής διεθνής συμφωνίας - που δεσμεύει τις βιομηχανικές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να αποφύγουν τυχόν κενό μετά το τέλος της παρούσας φάσης στο τέλος του 2012.

Πάνω από το 20% η μείωση των εκπομπών
Απηχώντας τα προηγούμενα ψηφίσματά για το κλίμα, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η ΕΕ πρέπει να επεκτείνει το σημερινό στόχο (μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020) πέρα από το 20%. Τα οφέλη της επέκτασης του εν λόγω στόχου θα είναι "πράσινες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ασφάλεια" που θα τονώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πράσινο ταμείο για το κλίμα και άλλα μέτρα
Το ΕΚ θέλει η ΕΕ να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας για τις πηγές και τη διοίκηση του Πράσινου ταμείου για το κλίμα για την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών. Ο προϋπολογισμός του ταμείου αυτού πρέπει να ανέρχεται ετησίως στα 100 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.

Νέα μέτρα είναι επίσης αναγκαία για τον περιορισμό των εκπομπών των αερομεταφορών και των θαλάσσιων μεταφορών (που εξαιρούνται από το πρωτόκολλο του Κιότο) και για την αντιμετώπιση της "Αλλαγής στη Χρήση της Γης". Ενόψει των προκλήσεων από ορισμένες χώρες εκτός της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές υπερασπίζονται σθεναρά τη νομοθεσία που εγκρίθηκε το 2008 για να ενταχθούν οι αερομεταφορές στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Το ΕΚ ανησυχεί για το ότι υπάρχει ένα "γιγαντιαίο χάσμα" μεταξύ των διεθνών δεσμεύσεων και το στόχο του ΟΗΕ για μείωση του μέσου όρου της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου. Επιστημονικές εκθέσεις του ΟΗΕ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 25-40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2020.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου